Pátek, 19. dubna 2024

Seitlová chce řešit stížnosti na hluk u letiště Ruzyně

Seitlová chce řešit stížnosti na hluk u letiště Ruzyně

Brno - Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová vyzvala Úřad pro civilní letectví, aby se zabýval stížnostmi na nadměrný hluk, který souvisí s provozem letiště v Praze-Ruzyni. Úřad by měl zajistit vypracování studií, které zmapují hladiny hluku v denním i nočním provozu letiště a vyhodnotí, jak na něm narostl provoz za uplynulá léta. Seitlová to dnes řekla ČTK.



Získané podklady by pak měly posloužit k posouzení toho, zda je letiště provozováno v souladu s platnými územními povoleními. Podle nich by mělo být provozováno tak, aby byl omezován noční provoz a celkově snižována hluková zátěž, kterou působí.

Někteří občané upozorňují na to, že provoz na letišti vzrůstá ročně o několik procent, což rozhodně nemůže vést k úbytku hluku. "Nicméně nemáme k tomu podklady, které musíme získat. Jen tak lze zjistit, jaký je stav, popřípadě následně navrhnout nějaká zlepšení," vysvětlila zástupkyně ombudsmana. V uplynulých dnech vyzvala i vedení letiště, aby se věcí zabývalo.

Letiště Praha poskytovalo v roce 2008 služby více než 50 leteckým společnostem spojujícím Prahu přímou linkou se 120 destinacemi po celém světě a šesti nákladovým přepravcům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů