Úterý, 16. dubna 2024

Okna problém s hlukem neřeší

Okna problém s hlukem neřeší

Vaňov - Protihluková okna nestačí, nadměrný hluk obtěžuje i na zahradě nebo na ulici, lidé nechtějí být jen zavřeni doma.

Kamiony a silniční doprava nám berou klid. Kravál je tu 24 hodin denně. Silnice se skoro nedá přejít, musíme se bát, aby nás někdo nesmetl. Máme obavy, že se to nezmění. Nikdo nám nepomůže, každý jen slibuje.

To jsou stížnosti, které zaznívají od obyvatel a chatařů z Vaňova. Bydlí totiž u silnice I/30, u úseku z Ústí nad Labem do Lovosic.

To je případ i Václava Kouska. Jeho prarodiče ve Vaňově, u Labe, postavili chalupu. Líbil se jim především klid a možnost načerpat tu síly do dalšího pracovního dne. "Jezdíval jsem sem od dětství. Ta silnice sice bývala rušná, ale nikdy to nebylo tak hrozné, jako dnes," líčil Kousek.

Odpoledne většinou dopravní ruch utichl. "Býval tu svatý klid. Jenže po pádu starého režimu se to začalo měnit. Kolikrát si nemůžeme ani sednout na zahradu a grilovat, ani si v klidu s přáteli popovídat. Pomalu abychom se překřikovali. Jak to vyřešit, nevím," rezignovaně pokračoval v popisu své situace.

Spolu s nadměrným hlukem se tu zvedla prašnost i otřesy a vibrace. Tedy všechny špatné průvodní jevy, kráčející ruku v ruce se silniční dopravou.

Silnici má ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To již nějaká protihluková opatření v úseku silnice I/30 z Ústí do Lovosic připravuje a hotová, alespoň z části, by mohla být už letos.

Alespoň tedy podle Niny Ledvinové z oddělení komunikace ŘSD. Je tu však jedno "ale".

"Vše záleží na přidělených financích k tomuto účelu pro Ústecký kraj v roce 2010," upozornila Ledvinová. "Zásadní samozřejmě bude pro pohyb kamionů v této oblasti dostavba dálnice D8 přes České středohoří." Těmi opatřeními se ovšem rozumí hlavně výměna oken za protihluková. Což ovšem problém s hlukem řeší jen zčásti.

Problém chatařů, dokonce ani vlastníků domků se zahradou ve Vaňově, podél silnice I/30 u Labe, ani protihluková okna skoro nevyřeší. "Je to jen polovičaté řešení. Zabednit se můžu i doma na sídlišti. Na chatu si jezdím odpočinout, takhle ale můžu rovnou zůstat ve městě. Navíc k nám se ani plasťáky dát nedají, ta chalupa na to není stavěná," shrnul své problémy chatař Kousek.
Ceny jdou dolů

Spolu s hlukem a prachem, jež projíždějící náklaďáky i osobní vozy kolem sebe šíří, jdou další nepříjemnosti, pro leckoho dosti podstatné.

"Hluk, špína, prach mají zcela určitě vliv na cenu nemovitostí. Procentuelně se to dost těžko vyjadřuje. Konkrétně u Vaňova to, myslím si, má na cenu zásadní vliv. Z jedné strany je silnice a z druhé železniční trať," řekl o tom ústecký realitní makléř Zoltán Modroczki.

"Nicméně, každá nemovitost má svého kupce. Otázkou samozřejmě je, za jak dlouho přijde a kolik bude ochoten zaplatit," dodal.
Řešení? Dálnice

Vedení města o problémech kolem hluku s ŘSD jedná. Jak vysvětlil Jan Řeřicha, náměstek ústeckého primátora, budování protihlukových opatření zdržuje všeobecný nedostatek peněz.

"Všechna ta opatření jsou v pořádku. Já si ale myslím, že nejlepším z nich je dostavba posledního úseku dálnice D8. Většina kamionů a velká část osobních vozů pak ani nebude mít důvod tudy jezdit."

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů