Úterý, 23. dubna 2024

Německo - nový zákon dává dětem právo hrát si nahlas

Německý parlament schválil koncem týdne zákon, který brání stížnostem na hluk, jejž v obytných čtvrtích způsobují hrající si skupiny dětí v jeslích, školkách nebo na hřištích. Právní předpis tím má podpořit výstavbu dětských předškolních zařízení a hřišť v rezidenčních částech měst, a tak přispět ke zvýšení porodnosti, jež v Německu v posledních letech povážlivě klesá.

Německo - nový zákon dává dětem právo hrát si nahlas

Dosud se obyvatelé mnoha obytných čtvrtí často bránili školkám a jeslím ve svém bezprostředním okolí pomocí ekologických zákonů o ochraně proti "vlivům škodlivým pro životní prostředí", které jim umožňovaly vetovat "zařízení zamořující okolí zvukovým znečištěním". Zákon byl míněn proti továrnám a podobným hlučným provozům, byl však v posledních letech často zneužíván k likvidaci již existujících dětských zařízení nebo k zákazu výstavby nových.

Mezi prvními z podobně medializovaných případů byla záležitost jeslí v Hamburku, které se musely obehnat dvoumetrovou betonovou zdí dlouhou 60 metrů, aby nerušily okolí. Jistá školka v Berlíně to vzdala po čtyřech letech soudních sporů a přemístila se jinam.

Ministr stavebnictví Peter Ramsauer se marně snažil ovlivnit veřejnost, aby hluk způsobovaný dětmi brala jako "výraz jejich radosti ze života", nikoli jako "újmu, před níž je občany třeba chránit".

Se statistikou 651 tisíc dětí narozených v roce 2009 patří Německo k zemím s nejnižší porodností v Evropě. Počet úmrtí v Německu od roku 1972 trvale přesahuje počet narozených, vloni to bylo o 181 tisíc.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů