Pátek, 29. března 2024

Vlád schválila úpravu hygienických limitů hluku a vibrací

Vlád schválila úpravu hygienických limitů hluku a vibrací

Vláda na dnešním zasedání schválila úpravu hygienických limitů hluku a vibrací. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to dnes oznámil premiér Petr Nečas (ODS). Norma sjednocuje přípustné limity hluku a vibrací v komunálním a pracovním prostředí. Upřesňuje také postup při jejich měření a hodnocení. V souhlasu s příslušnou směrnicí Evropského parlamentu stoupne limit vibrací přenášených na člověka, limit hluku v chráněném venkovním prostoru a v prostředí staveb se nemění.

Změny se týkají těch vibrací, které jsou přenášeny na ruce, a vystavení celkovým vibracím po určitou dobu. Zvyšují se o čtyři až pět decibelů, zdravotně bezpečné celoživotní vystavení se nemění. Po této změně již nebude daná práce považována za rizikovou, nadále ale bude spadat do kategorie prací, pro něž platí systém preventivních prohlídek v intervalu nejdéle za pět let.

Změna vibrací ve stavbách neomezí podle normy ochranu osob, protože i pak zůstane základní hodnota 75 decibelů ve třídě vibrací, kde je jejich vjem "nepravděpodobný".

Ministerstvo zdravotnictví původně chtělo zvýšit hygienické limity hluku ve dne o pět decibelů a v noci o deset decibelů. Od záměru ustoupilo po protestu občanských sdružení, která zorganizovala před úřadem demonstraci loni v prosinci a další letos v lednu. Lidé upozorňovali mimo jiné na to, že hluk doléhající z projíždějících aut škodí lidskému zdraví. Limity pro venkovní hluk tak zůstávají z hlavních silnic 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.

Světová zdravotnická organizace považuje za zdraví nebezpečné hodnoty nad 42 decibelů, hodnoty 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů