Sobota, 20. dubna 2024

Ve Velkém Meziříčí vznikne protihluková stěna, nikde jinde ne

Ve Velkém Meziříčí vznikne protihluková stěna, nikde jinde ne

Jihlava – Velké Meziříčí bude letos jediné místo, u kterého vyroste protihluková stěna na dálnici D1. Stát má 65 milionů korun. Obyvatelé obcí Slavníč na Havlíčkobrodsku a Meziříčko na Žďársku, kteří jsou také obtěžováni nadměrným hlukem z D1, se ji v dohledné době nedočkají. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic tam stěny vzniknou až za dva až tři roky. To se nelíbí obecním úřadům ani hygienikům.

Podle loňské analýzy hlukových map, kterou zveřejnil Ekologický právní servis, patří Slavníč mezi obce, které hluk z dopravy trápí nejvíce. Nadměrnou zátěží trpí více než polovina jejích obyvatel. Na provoz bez hlukové stěny platí výjimka, kterou má ŘSD dojednánu s hygieniky, ale ta vyprší na konci září.

Hygienici nehodlají vyhovět žádosti silničářů o prodloužení výjimky. "S tím jsme vyslovili nesouhlas," řekla Radka Dočkalová z havlíčkobrodské hygienické stanice. Podotkla, že podle dřívějších dohod měla být protihluková stěna ve Slavníči postavena do letošního března. Náklady na stavbu stěny ŘSD odhaduje na 55 milionů korun a společnosti se nelíbí podobná investice do obce, která má pouze 52 stálých obyvatel. O odkladu investice starostu Milana Povolného nikdo neinformoval. "O nějaké řešení se snažíme léta. Jdu po tom, ale je to marné. Doprava přitom houstne," povzdechl si.

Meziříčko má 182 obyvatel, protihluková stěna má stát asi 60 milionů korun. Časově omezené povolení nadměrného zdroje hluku má ŘSD do září 2010. Starosta Pavel Seknička zatím věřil, že výstavba stěny začne v tomto roce, protože ŘSD už v obci vykoupilo potřebné pozemky. "Ale projektant řekl, že všechno bude záviset na penězích," dodal. Jiné informace z ŘSD nedostal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů