Pátek, 19. dubna 2024

Protihlukové stěny - pasti na zvěř

V protihlukových koridorech loni podle oficiálních statistik zahynulo dvacet zvířat, což je oproti roku 2009 dvojnásobek. A to ve statistikách nejsou započteny nehlášené srážky vlaku se zvěří a také přejetá malá zvířata jako psi a kočky. Ministerstvo dopravy se rozhodlo tento narůstající problém vyřešit. Začalo vytipovávat místa, kde zahyne nejvíce zvířat, a chce je lépe chránit.

Protihlukové stěny - pasti na zvěř

Začarovaný kruh

Závažný je tento problém kupříkladu na Benešovsku. Na železnici z Prahy do Benešova je mnoho protihlukových stěn, které jsou velmi blízko sebe. "Velmi často se tu stává, že se mezi stěny dostane nějaké zvíře. A to ať už lesní nebo domácí. Při průjezdu vlaku poté zpravidla nemá šanci. Stěny jsou tu totiž souvislé a zvířata nedokážou najít nouzové východy," popsal pro lidovky.cz situaci na trati David Novák z Čerčan, který tudy jezdí každý den.

Vzrůstající problém registrují i místní myslivci, podle nichž tam zahynou desítky kusů zvěře ročně. Je to podle nich začarovaný kruh. Na trať vběhne srna. Zůstane uvězněna mezi betonovými stěnami a srazí ji vlak. Mršina přiláká predátory jako lišky či divoká prasata. Ani ti se však nedokáží dostat zpět do lesa a potká je stejný osud jako srnu. A tak to pokračuje dál.


Budeme je chránit

Pomoci by mohl chystaný nový zákon na ochranu zdraví. Díky němu by se protihlukové stěny již nemusely stavět na tolika místech.

Ministerstvo dopravy si navíc nechává vypracovávat mapu, na níž jsou označeny oblasti s největším výskytem zvěře. Také v ní uvidí, kde zvířata nejvíce trpí dopravním ruchem.

"Je to vlastně několik map na sobě. Na jedné zjistíme výskyt zvěře, na dalších umístění silnic a železnic. Z toho poté dokážeme určit, kde je potřeba zvířata lépe chránit. Buď jim na tom místě zřídíme nějaký přechod či podchod, nebo necháme hlavní tah olemovat pachovými odpuzovadly, aby tam zvířata nechodila," popsal pro lidovky.cz plán ministerstva dopravy jeho mluvčí Jakub Ptačinský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů