Pátek, 26. dubna 2024

Lesy ČR dokončily první etapu analýzy rizik pro životní prostředí v lokalitě Řídká Blana

Lesy ČR dokončily první etapu analýzy rizik pro životní prostředí v lokalitě Řídká Blana

Průzkum starých ekologických zátěží (SEZ), iniciovaný státním podnikem Lesy ČR a dotovaný z fondů EU, potvrdil náhodný nález ložiska dehtu v lesní půdě v lokalitě Řídká Blana v jižních Čechách. Průzkum lokality bude ještě pokračovat a na základě analýz Lesy ČR připraví možnosti řešení.

Státní podnik Lesy ČR se snaží systematicky vyhledávat a odstraňovat staré ekologické zátěže vzniklé na území, kde hospodaří. V roce 2007 zaměstnanci podniku náhodně nalezli ložisko dehtu v lesní půdě v lokalitě Řídká Blana v jižních Čechách.

Následně Lesy ČR připravily projekt průzkumu a analýzy rizik pro životní prostředí. Na tento projekt s celkovým rozpočtem 1 293 113 Kč ( včetně DPH) a názvem SEZ - Lokalita Řídká Blana podaly na podzim roku 2007 žádost o finanční podporu v rámci první výzvy Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) - Odstraňování starých ekologických zátěží (oblasti podpory 4.2). Díky tomu se podařilo získat podporu ve výši 915 345 Kč, z toho dotace z evropského fondu Fondu soudržnosti je 864 492 Kč (85 % celkových způsobilých výdajů) a dotace ze státního rozpočtu je 50 852 Kč (5 % celkových způsobilých výdajů). Podíl Lesů ČR na financování projektu činí 101 705 Kč (10 % celkových způsobilých výdajů).

Průzkumné práce na lokalitě byly zahájeny 15. 5. 2008 ve spolupráci se společností SCES - Group, s.r.o. Průzkum a následná analýza vzorků potvrdily přítomnost ložiska dehtu. Lokalita Řídká Blana je ekologicky zatížena i na dalších vytypovaných místech, kde na jaře 2009 proběhly další průzkumné práce. Pro tyto lokality je připravován další projekt pro získání podpory z fondů EU.

Lokalita Řidká Blana je registrována v evidenci starých ekologických zátěží v rámci seznamu priorit pro odstraňování SEZ v České republice.

Ing. Michal Kačena, MBA
Tiskový mluvčí LČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů