Pátek, 26. dubna 2024

Policie šetří, zda podnik Lesy ČR neprodával dřevo pod cenou

Policie šetří, zda podnik Lesy ČR neprodával dřevo pod cenou
Policie prošetřuje, zda některé závody státního podniku Lesy České republiky neprodávaly dřevo pod cenou. Podle podaného trestního oznámení měli manažeři čtyř závodů státního podniku prodávat kvalitní kulatinu za cenu vlákniny, tedy zhruba o 800 korun za kubický metr levněji, píšou úterní Lidové noviny. Dřevo měl od Lesů ČR podle deníku kupovat výrobce papírenských produktů Norske Skog Štětí.

Podle trestního oznámení se měla čtveřice manažerů lesních závodů Boubín, Kladská u Mariánských Lázní, Konopiště a Dobříš dopustit trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Kdo trestní oznámení podal, Lidové noviny neuvedly.

\"Při objemu vytěžené dřevní hmoty nejméně pět tisíc kubíků tím vznikla podniku Lesy ČR - tedy České republice - ztráta minimálně dva a půl milionu korun, tedy škoda velkého rozsahu,\" cituje deník z trestního oznámení, kterým se zabývá Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Ředitelé v těžebních lokalitách svých lesních závodů podle trestního oznámení nechávali těžit kulatinu, jejíž průměrná prodejní cena činí zhruba 1800 korun za kubický metr, a tuto prodávali odběrateli, firmě Norske Skog Štětí, za cenu vlákniny (dřevoviny), jejíž prodejní cena činí zhruba tisíc korun, píše list.

Hospodaření státního podniku Lesy České republiky prošetřují detektivové Služby pro odhalování korupce a finanční kriminality už od podzimu. Informace o možných chybách někdejšího vedení Lesů ČR se objevily poté, co ministr zemědělství Jaroslav Palas odvolal v září šéfa podniku Jiřího Olivu, připomínají LN. Ve firmě je také pravidelná kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu.

Lesy ČR hospodaří na více než polovině lesů v zemi, jejich roční tržby přesahují pět miliard korun a zisky se pohybují v řádu stamilionů. Zaměstnávají asi 3500 lidí.

Zdroj: eKOLOGIE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů