Pátek, 26. dubna 2024

Unie si chrání své bohatství, dřevo vozí odjinud

Unie si chrání své bohatství, dřevo vozí odjinud
Perfektně upravené lesy, kde nesmíte opustit vyznačené trasy, natož si uříznout byť jen větev, a statisíce tun ilegálně vytěženého dřeva dovezené z Asie, Jižní Ameriky, Afriky a Ruska. Takový obrázek si udělá vnější pozorovatel o unijní politice v oblasti ochrany lesů. Evropská komise ale připravila nová pravidla, která by měla import nelegálního dřeva do unie ztížit.
\"Unie nákupem nelegálně vytěženého dřeva podporuje ničení přírodního bohatství v méně rozvinutých státech. Les není pšenice, nevyroste za rok, natož aby se vytvořil celý ekosystém,\" uvedla Chantal Marijnissen z evropské organizace FERN, jež se zabývá ochranou lesů.
Evropská komise navrhuje, aby dovezené dřevo z rozvojových zemí podléhalo certifikaci. \"Unie je schopna dát peníze na ochranu lesů v rozvojových zemích. Začne také prověřovat evropské investory, jež se zaměřují na lesy třetího světa,\" píše se mimo jiné v návrhu. Unie se rozhodla změnit svůj přístup k ilegální těžbě dřeva i pod tlakem dalších okolností. Komise tvrdí, že jen skutečně silná lesní kultura umožní světu snižovat emise skleníkových plynů. Schválila scénář, aby si bohaté státy mohly kupovat kvóty od méně průmyslových zemí na objem vypuštěných skleníkových plynů, pokud budou financovat výsadbu nových lesů. Vědci v této souvislosti doporučují, aby se bohaté země spíše snažily udržet současnou lesní kulturu, než vysazovaly nové stromky.
Co se týče evropského kontinentu, unie ponechává správu lesní kultury v rukou každého členského státu. Kácení lesů ale podléhá přísným zákonům a bere se jako trestný čin. Například v Belgii hrozí za nelegální těžbu až tři roky odnětí svobody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů