Sobota, 27. dubna 2024

V rezervaci Kinských padly stovky vzácných dubů

V rezervaci Kinských padly stovky vzácných dubů
NYMBURK - O stovky vzácných dubů, takzvaných šípáků, přišla národní přírodní rezervace Žehuňská obora na Nymbursku, kterou vlastní jeden z potomků bývalého šlechtického rodu Kinských. Velkou část lesa nechali vykácet jeho správci.
Ti tvrdí, že žádné předpisy neporušili - a to i přesto, že obora patří od padesátých let mezi chráněné lokality. \"Veškerá těžební činnost, která v oboře probíhala, je v souladu s lesohospodářským plánem schváleným státem,\" uvedl hlavní správce majetku Kinských Milan Liška.
Česká inspekce životního prostředí sice neshledala v postupu lesníků žádné pochybení, k případu se ale bude muset znovu vracet. \"Ministerstvo bude v příštím týdnu s inspekcí jednat. Je nutné situaci znovu posoudit,\" sdělila jeho mluvčí Karolína Šůlová.
K lesnímu hospodářskému plánu, kterým se správci při kácení cenného lesa řídili, se totiž před osmi lety nevyjadřovalo ministerstvo, ale bývalý okresní úřad. Ten zřejmě na vzácné stromy nebral zřetel, nebo statut chráněné oblasti jaksi opomněl.
Postup lesníků se nezamlouvá ani ochráncům přírody. Ti už proto připravují takzvaný plán péče, který bude pro správce oblasti závazný v příštích deseti letech. \"Až dosud nebyla v Žehuňské oboře ochrana dubů dostatečně ošetřená, a to byla chyba. Budeme se proto snažit situaci rychle řešit. Správce obory jsme už kontaktovali,\" informoval ředitel Agentury ochrany přírody Martin Dušek.
Paradoxem je, že pokud správce majetku Kinských vyslyší přání ochránců přírody a těžbu do vypracování plánu péče přeruší, může požádat stát o finanční odškodnění za ušlý zisk. Škody v rezervaci ale už zřejmě nikdo neuhradí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů