Pátek, 26. dubna 2024

Stromky v lesích hlídá policie, ochranka i páchnoucí nátěry

Stromky v lesích hlídá policie, ochranka i páchnoucí nátěry

Především policie, bezpečnostní agentury a lesní hlídky budou letos střežit v lesích Moravskoslezského kraje stromky před zloději. Na některých místech lesní správci kmínky natírají chemickou látkou, která v teple páchne. Jinde zase koruny ořezávají tak, aby nevypadaly pěkně. Všichni se ale shodují na tom, že krádeží v předvánočním období ubývá. Zatím proto nikde neuvažují o vyhlášení zákazu vstupu do lesů. Vyplývá to z ankety ČTK.

Podle pracovníků společnosti Ostravské městské lesy je vyhlášení zákazu nevhodné opatření. "I když jsme o tom uvažovali, nakonec jsme od toho upustili. Téměř 80 procent našich lesů je v rekreačních zónách a i v zimě jsou hojně navštěvované. Nebylo by vhodné brát lidem z města možnost do lesa zajít," řekl výrobní náměstek firmy Dalibor Šuléř.

Stromky tak v Ostravě budou hlídat hlavně členové lesní stráže. "O pomoc jsme požádali i městkou policii," dodal. Na nejvíce ohrožených místech kmínky natřeli látkou proti okusu zvěří, která páchne.

Největší zájem zloději podle Šuléře mohou mít o stromky přímo na vánočních plantážích. "Na jejich ostrahu jsme najali bezpečnostní agenturu, která plantáž hlídá," uvedl.

Na Bruntálsku letos lesníkům v boji proti zlodějům stromků pomůže i příroda. "Napadlo hodně sněhu. Lidi si pro stromky jezdí autem až do lesa. Letos se jim asi nepodaří projet a pěšky nepůjdou," uvedl lesní správce Vítězslav Závodný z Města Albrechtice. Dodal, že navíc jsou na lesních cestách uzamčené závory. O případném zákazu vstupu do lesů by začal uvažovat jen v případě, pokud by se krádeže zásadně zvýšily.

"Lesy nám pomůžou hlídat firmy, kterým pak vánoční stromy dodáme za výhodnější cenu. Oslovili jsme i policii, se kterou máme už dlouholetou dobrou spolupráci," řekl. Především jedle a borovice, kterých je málo, stříhá. "Stromům to nevadí, už nevypadají jako vánoční, a nikdo si je neuřízne," uvedl.

Podle Radovana Šímíka z Krajského inspektorátu Lesů ČR ve Frýdku-Místku stromy v lesích v poslední době kradou spíše jen jednotlivci. "Navíc zájem o živé stromky stále klesá. V revíru mám 22 obcí a jen čtyři projevily zájem, abychom pro jejich občany stromky připravili. Lidé dnes zdobí umělé stromky," dodal Závodný.

Úbytek zlodějů si zase Šuléř vysvětluje nízkými cenami a velkou konkurencí mezi prodejci. "Myslím, že se dnes lidem ani nevyplatí jít do lesa a stromek si uříznout," řekl. Případným zlodějů hrozí na místě bloková pokuta do 1000 korun. Pokud se případ bude řešit ve správním řízení, může se vyšplhat až na desetitisíce korun.

Zdroj: Agris

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů