Pátek, 26. dubna 2024

Myslivci jsou proti rysím hlídkám ekologů, ruší prý zvěř

Myslivci jsou proti rysím hlídkám ekologů, ruší prý zvěř

Myslivci jsou proti rysím a vlčím hlídkám, které v posledních letech v zimě organizují ekologové z Hnutí Duha. Tím, že v okolí krmelišť hledají stopy, ruší zvěř, která má být v zimních měsících v klidu, řekl dnes novinářům jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Vladimír Broukal. Nesouhlasí také s tvrzením hnutí, že bylo za posledních 20 let upytlačeno 500 rysů. Z matematických modelů nárůstu populace rysa ostrovida podle myslivců vyplývá, že není možné, aby bylo uloveno takové množství kusů. V Česku bylo vypuštěno 12 těchto šelem, údaje o 500 zvířatech ulovených pytláky jsou absurdní, zdůraznil.

Rysí hlídky ekologického Hnutí Duha vyrážejí na Šumavu s prvním sněhem. Letos čítají 60 dobrovolníků z řad studentů a ochránců přírody. Mají za úkol především odradit pytláky, kteří rysy střílejí. Loni rysí hlídky organizovali poprvé, inspirovali se vlčími hlídkami, které se už sedmým rokem pohybují v Beskydech. Podle ekologů myslivci rysy zastřelí, když čekají na divoká prasata, prý je na sněhu vystopují.

Myslivci se podle Broukala ochraně velkých šelem již delší dobu věnují. Vyhlásili boj proti jakékoli formě pytláctví. Vydali také plakáty vyzývající k ochraně těchto predátorů. Myslivecká jednota také spolupracuje s ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody na záchranném programu velkých šelem.

Počet rysů se v poslední době snížil, odhaduje se, že jich na území republiky je 100 až 120, uvedl Jaroslav Kovařík z ministerstva životního prostředí. Podle něj je odhad ekologů o počtu upytlačených rysů zřejmě nereálný. Rysové jsou ohroženi hustou dopravou i pytláky. Ubývat jich může i kvůli tomu, že je zvěř začala respektovat jako predátory a přestala tak být pro rysy snadnou kořistí, poznamenal. S tím souhlasí i myslivci.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů