Úterý, 19. března 2024

Lesníci pro ekologickou výchovu mladé generace

Lesníci pro ekologickou výchovu mladé generace

Lesy ČR se ve spolupráci se Sdružením středisek ekologické výchovy Pavučina zaměřují na osvětu prostřednictvím poznávání lesních ekosystémů. Společným cílem obou subjektů je seznámit děti a mládež s jedním z pohledů na to, jak vypadá život na venkově.

Od roku 1999, kdy vzájemná spolupráce Lesů ČR a Pavučiny začala, bylo vynaloženo na projekty 8 mil Kč. Vzdělávacích aktivit se zúčastnilo 138 000 dětí z celé republiky.

Spolupráce má tři základní roviny: výukové programy, vzdělávací projekty a lesní semináře.

Výukové a vzdělávací projekty se soustředí na čtyři okruhy: lesní ekosystémy, lesní hospodaření a péče o les, možnosti využití dřeva jako obnovitelné suroviny a práce LČR.

Tzv. lesní semináře jsou určeny pracovníkům středisek ekologické výchovy a další pedagogické pracovníky, témata jsou různá – např. udržitelný les, lesní ekopedagogika, trvale udržitelný způsob hospodaření v lesích ČR apod.

Pro letošní rok se počítá s částkou 2 mil. Kč. na podporu sedmi vzdělávacích projektů jednotlivých středisek SSEV Pavučina, které byly vybrány odbornou komisí. Základními kritérii výběru byly vysoká odborná úroveň a perspektivnost projektů i v dalších letech.

Z nejzajímavějším projektům patří např. Lesní abeceda pro začínající čtenáře, využitelná i pro výuku zrakově postižených díky překladu do Braillova písma a kresbami s výraznými konturami.

V projektu Lesníkova brašna se děti učí dívat se na les očima lesníků z praxe, seznamují se nejen se vztahy mezi jednotlivými organismy, ale také s vývojem lesa v rámci ročního období a generačního cyklu i s tím, jak les hospodářsky a přitom s ohledem k přírodě šetrně využívat.

Projekt Od semínek po výrobek je doplňkovým výukovým programem pro přírodovědu - 4. třída a přírodopis - 7. třída základních škol. Jedná se sadu naučných karet, na nichž jsou vysvětleny jednak činnosti v lese od sázení až pod vytvoření výrobku ze dřeva a jednak na příkladu 20 stromů jsou zachycena stadia jejich vývoje od semene po dospělý strom.


Zdroj: Agroenvi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů