Sobota, 27. dubna 2024

Lesníci: Stav lesů se vyvíjí pozitivně, akademici nemají pravdu

Lesníci: Stav lesů se vyvíjí pozitivně, akademici nemají pravdu

Stav českých lesů se podle lesníků vyvíjí pozitivně a před nedávnem zveřejněné stanovisko 230 akademiků o vážném stavu českých lesů není objektivní. Vyplývá to z prohlášení, které dnes na devátém sněmu lesníků v Hradci Králové podepsali představitelé lesnických institucí, vlastníků lesů a podnikatelů v lesnictví.

Akademici v květnu zveřejnili soubor opatření k tomu, aby se lesy co nejvíce vrátily k přirozené podobě a začaly sloužit nejen jako zdroj dřeva. Problém českých lesů není podle akademiků jen ve staré zátěži imisí, ale i ve věkové a druhové skladbě lesů a v holosečném způsob jejich těžby.

"Stav českých lesů se vyvíjí pozitivně. Celková plocha lesů v ČR se zvětšuje," řekl dnes ČTK iniciátor prohlášení lesníků a předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR František Kučera. Akademici jsou podle něj úzce zaměřeni a nevidí les ve všech souvislostech. "Nevidí, že vlastník lesa je povinen zachovat stav lesa pro další generace a z těžby financovat jeho obnovu," řekl Kučera.

Lesníci tvrdí, že stav českých lesů se nijak výrazně neliší od situace v lesích sousedních zemí. Česká legislativa podle lesníků plně respektuje principy lesnického hospodaření v Evropské unii. "Český lesní zákon je jedním z nejpřísnějších v Evropě. Naše kritiky vyzýváme k diskusi. Žádáme je však, aby se nejdříve přesvědčili o skutečném stavu našich lesů," řekl Kučera.

Názory akademiků již dříve zpochybnil státní Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti ze Zbraslavi u Prahy. "Řada podkladů je použita účelově, vytržena z kontextu nebo i zcela mylně interpretovaných. Materiál je značně nevyvážený," uvedl ředitel ústavu Petr Zahradník.

Špatný styl hospodaření v lesích přičítají akademici ekonomickému tlaku na lesníky. "Lesníci čelí ztrátě profitu, cena dřeva klesá, což je nutí k maximalizaci zisku. V praxi se to odráží v tom, že navzdory proklamacím jsou stále znovu a znovu vysazovány smrky, u nichž je zajištěn největší výnos," řekl dříve jeden z autorů stanoviska akademiků, náměstek České geologické služby Jakub Hruška.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů