Pátek, 26. dubna 2024

Václavice chtějí spalovat štěpku

Václavice chtějí spalovat štěpku

Václavice - Malá obec západně od Benešova chce vytápět obecní prostory a případně bytovky či rodinné domy energií získanou ze spalování biomasy.

"Štěpka by se vyráběla z odpadního dřeva, které zůstává jako vedlejší produkt při těžbě v obecních lesích. V případě, že získáme dotaci ve výši devadesáti procent předpokládaných nákladů, tak bude realizace projektu znamenat zvýšení místní zaměstnanosti. Stejně tak jako provoz celé kogenerační jednotky bude do budoucna znamenat vytvoření několika pracovních míst," uvedl místostarosta Miloslav Kolumbus.

Připravovaný projekt předpokládá i pěstování energetických plodin na zemědělských plochách, které jsou nevyužité nebo pro zemědělskou výrobu ztrátové.

"Pro obce velikosti Václavic, navíc obkroužené lesy, je využití biomasy ideální. Odstranili bychom sporné vytápění uhlím, které je v topné sezóně zdrojem znečištění prachem a kysličníkem siřičitým," vysvětlila Eva Tylová se Sdružení pro trvale udržitelný život, která Václavicím pomáhá s přípravou projektu. "Česká republika v energetickém využití biomasy silně za Evropou pokulhává a projekt ve Václavicích by mohl sloužit jako pilotní pro obce obdobné velikosti, pro něž je vytápění plynem neekonomické a topení uhlím neekologické," doplnila Eva Tylová a s nadsázkou dodala: "Pohonné hmoty se na českých polích v hojné míře pěstovaly už za první republiky. Jednalo se o oves pro koně."

Ladislav Jerie

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů