Pátek, 26. dubna 2024

Soud vnesl zmatek do kauzy Lesů ČR

Soud vnesl zmatek do kauzy Lesů ČR
Brněnský krajský soud v pátek vnesl zmatek do kauzy veřejných zakázek, jež zadává státní podnik Lesy ČR, jedna z největších firem v zemi.
Kvůli procesním chybám zrušil jedno z rozhodnutí antimonopolního úřadu, podle nějž se státní podnik Lesy ČR musí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.
Úřad musí podle soudu rozhodnout znovu. Rozsudek se týká šestnácti soukromých firem ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, jež hájí zájmy jen menší části firem v oboru.
Rozhodnutím krajského soudu v tuto chvíli padl jediný argument Lesů, kvůli kterému nesystémově vypisovaly nové jednoroční tendry, uvedlo sdružení pro ČTK.
Sdružení trvá na tom, že smlouvy z úřadem zrušených výběrových řízení jsou platné. Průběh zrušených tendrů přitom kvůli neprůhlednosti kritizovala i Evropská komise a také většina lesnických firem, které nejsou ve sdružení.
Státní Lesy proto vypsaly letos na podzim tendry nové, už podle příslušného zákona. Jejich výsledky mají vyhlásit příští týden. Podle nových smluv by firmy měly začít pracovat v lesích od příštího roku, hodnota zakázek na rok je kolem šesti miliard korun.
Samy Lesy se zatím řídí červnovým rozhodnutím antimonopolního úřadu, který výběrová řízení z roku 2004 a 2005 prohlásil za nezákonná. "Plníme nařízení úřadu, oficiální rozhodnutí soudu zatím nemáme," uvedl mluvčí podniku Tomáš Vyšohlíd.
Ani sám soudce Jaroslav Tesák jednoznačně neříká, co rozhodnutí znamená. "Nedá se říci, že by toto rozhodnutí obecně znamenalo, že Lesy nemusí podle zákona postupovat. Podle rozsudku nelze ani předjímat další rozsudky soudu v podobných případech," řekl.
Antimonopolní úřad předpokládá, že na principu jeho rozhodnutí se nic nezmění. "Procesní chybou může být míněno to, že jsme k projednávání případu nepřizvali všech asi padesát firem, které o to žádaly. Jenže kdybychom to udělali, tak se případ bude táhnout léta a nedobereme se ničeho. Uvidíme, jak se s rozhodnutím soudu vyrovnat," řekl předseda úřadu Martin Pecina.
Situaci chce dnes projednat s šéfem Lesů Koníčkem ministryně zemědělství Milena Vicenová. Řešení její úřad ale zatím nenabízí. "Neříkáme, že by se nové tendry měly rušit. Ale také se státní podnik musí vyhnout případné situaci, že by snad zároveň platily smlovy staré i nové," uvedla mluvčí ministerstva Táňa Králová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů