Pátek, 26. dubna 2024

Město Beroun prodá své lesy ve veřejné obchodní soutěži

Město Beroun prodá své lesy ve veřejné obchodní soutěži

Beroun -- Berounští zastupitelé potvrdili podmínky prodeje městských lesů a pověřili radu města vypsáním veřejné obchodní soutěže. Beroun 916 hektarů lesů postupně od roku 1995 získal bezúplatným převodem od státu a armády. Minulé zastupitelstvo letos v září rozhodlo prodat lesy za 75 milionů korun státnímu podniku Lesy ČR. Uzavření smlouvy však nechalo na zastupitelích vzešlých z říjnových voleb.

"Lesy ČR nebyly schopné splnit podmínky, které stanovili zastupitelé města," řekl ČTK bez bližších podrobností berounský starosta Jiří Besser.

Vedle ceny a záruky zachování přístupnosti lesů pro občany byla v chystané smlouvě s Lesy ČR například také podmínka dodání každoročního vánočního stromu městu Beroun.

Společnost Lesy ČR má podle starosty zájem zúčastnit se veřejné obchodní soutěže. Podle tajemníka berounské radnice Jiřího Chalupeckého společnost nechce lesy u Berouna kvůli těžbě, protože zde není vinou vápenité půdy kvalitní dřevo. "Důležité pro ně je zvýšit plochu svých lesů a přímo se napojit na lesy u nedalekého Nižboru, které již vlastní," uvedl tajemník.

Pro město je prodej lesa výhodný z toho důvodu, že od roku 1995 do jeho údržby a platů zaměstnanců příspěvkové organizace Městské lesy Beroun dalo 42 milionů korun.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů