Pátek, 26. dubna 2024

Lesník vzkřísil chov bažantů

Lesník vzkřísil chov bažantů

Jak se žije... v bažantnici O d dětství to táhlo Aloise Zdražila do přírody. A zajímal se o lesnictví a myslivost natolik, že se mu koníček stal prací. Dvacet let pracoval muž z Postoupek v kroměřížské bažantnici jako řadový zaměstnanec, nyní si honitbu pronajal a začíná na ní samostatně hospodařit už třetí sezonu.

ä"eště před transformací státních lesů byl chov bažantů samozřejmou součástí práce lesníka. Teď je pěstování lesů a chovatelství od sebe oddělené a já jsem dal přednost chovu," konstatoval Zdražil.

S chovem začínal od píky

Voliéry v kroměřížské bažantnici v letech 2002 a 2003 zhruba po půl století osiřely. Chov tohoto ptáka byl pro tehdejšího nájemníka jen vedlejší činností, a tak jej zrušil. äOcitl jsem se na dva roky bez práce. Celou tu dobu jsem ale propočítával, jak zařídit, aby mě bažantnice uživila,ô vzpomínal chovatel. Krátce po rozhodnutí, že do podnikatelského rizika půjde, vyhlásily Lesy České republiky výběrové řízení na pronájem honitby. äPřišlo to v pravý čas. Vyhrál jsem toto řízení, a tak jsem získal honitbu na příštích deset let,ô pokyvoval hlavou. A tak v jediné bažantnici v kraji hospodaří letos třetí sezonu. Chovné kusy chytá počátkem roku v honitbě, ale na začátku samostatného podnikání musel nakoupit pět tisíc jednodenních kuřat od jiného chovatele. Sezonu začíná milovník bažantů koncem února a končí posledním lovem. Odchycené slípky a kohouty má ve voliérách, kde se tito kurové páří a snášejí vejce. äTa sbíráme třikrát denně, aby nepřechladla a aby do nich přes skořápku z voliér nepronikla nějaká infekce. Omyjeme je dezinfekcí a dáváme zhruba na třicet dní do líhní,ô popsal Zdražil. Minimálně třikrát denně obchází chovná zařízení a své svěřence kontroluje. äNěkdy hrají roli minuty, třeba kdyby vypadl proud,ô upozornil důrazně.

Za rok vychová 15 tisíc bažantů

Každá bažantí slepice snese za sezonu asi čtyřicet sedm vajec. Kuřata se vyklubou asi ze dvou třetin této lidmi a elektrickými lampami pečlivě opatrované snůšky. Vejcím musejí Zdražil a jeho pomocníci zajistit stálou teplotu a vzdušnou vlhkost. I vylíhnutá kuřata musí mít chovatel pěkně v teple. äMáme je měsíc pod lampami, které je zahřívají. Navíc dostávají speciální krmivo s vitaminy a také je očkujeme, například proti pseudomoru,ô doplnil. Ročně ve voliérách odchová na patnáct tisícovek těchto hrabavých ptáků. äPěstujeme pro ně obilí a kukuřici. I tak ale ještě dokupujeme přes pět tun krmných směsí,ô spočítal muž, kterému v sezoně s prací pomáhá až deset brigádníků.

Co s nimi?

Část odchovu prodává Zdražil jako desetitýdenní kuřata do obory na Konopiště. Většina ostatních zahyne v bažantnici kulkami pozvaných lovců. äVypouštíme ptáky z voliér asi tři měsíce před začátkem lovu. Mezitím zdivočí a aklimatizují se,ô přiblížil chovatel. Z neulovených ptáků může Zdražil založit příští sezonu nový chov. äV bažantnici se na rozdíl od ostatních honiteb mohou střílet i bažantí slepice,ô upozornil ještě.

Škodná umí potrápit, stejně jako povodně

Proti chorobám kurů bojuje Zdražil vitaminovými přípravky a očkováním. Další ztráty se snaží omezit větší důsledností. äNěkdy se třeba stane, že po krmení zapomeneme zavřít voliéru. To pak naháníme bažanty třeba týden po lese. Vloni se nám sem také podhrabala liška a za dvě noci zahubila celkem tři sta padesát kusů,ô krčil rameny Zdražil. Kromě běžné údržby tedy jeho a brigádníky čeká letos zapuštění pletiva půl metru do země u všech ohrad v bažantnici. Práci navíc mu přinášejí i povodně. äTady v lužním lese s nimi musím počítat. Vloni naštěstí byla zaplavená jen polovina voliér, i tak jsme však měli starosti se stěhováním bažantů,ô pousmál se. Práce v lese a v bažantnici je pro Zdražila vším, a tak chce v chovu vytrvat. äMůj šestiletý syn má také rád přírodu. Nevím ale zatím, zda se bude také chovu bažantů věnovat. Spíš si celkově myslím, že bažantnic bude ubývat,ô uzavřel chovatel.

Otázka pro čtenáře: Jaký je termín lovu bažantů v bažantnicích? Volejte dnes od 10 do 10.30 hodin na tel. 577 615 667.

vizitka

ALOIS ZDRAŽIL

 42 let

 absolvoval lesnickou školu

 hospodaří na jediné bažantnici ve Zlínském kraji

 je ženatý, má dvě děti

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů