Sobota, 27. dubna 2024

Grónsko pokrývaly bohaté lesy

Grónsko pokrývaly bohaté lesy

Vědci získali za pomoci DNA extrahované z ledu hluboko pod zemským povrchem důkazy, že jižní Grónsko pokrývaly kdysi bohaté lesy. Jejich objev přispěje k osvětlení toho, jak klimatické změny působí na zmrzlou naší planety, cituje agentura Reuters ze zprávy uveřejněné v odborném časopise Science.

Vědci provedli v několika lokalitách v jižním Grónsku za pomoci nových technologií vrty do hloubky dva až tři kilometry pod povrch země a odhalili, jak soudí, nejstarší autentickou DNA.

Eske Willerslev z univerzity v Kodani řekl, že vědci vědí velmi málo o fosiliích ukrytých pod ledem a ledovci, které pokrývají kolem deseti procent zemského povrchu, protože použitelné vzorky DNA se nacházejí ve velkých hloubkách a je těžké je získat. Vrtné techniky vyvinuté v posledních letech ale umožnily jemu a jeho kolegům hledat hluboko pod zemským povrchem, kde našli důkazy o někdejších lesních porostech.

Při rozboru DNA nalezené v jižním Grónsku vědci objevili široký rejstřík rostlin a hmyzu, mimo jiné dřevo borovice, jedle a olše, ale také brouky, mouchy, pavouky, motýly a můry staré 450.000 až 800.000 let.

Vědci si mysleli, že oblast byla před 120.000 lety během interglaciálního období bez ledu, ale jejich výzkum ukázal, že jižní Grónsko bylo v té době pokryto ledem.

To svědčí o tom, že ledová pokrývka na jihu Grónska je stabilnější, než se předpokládalo, a možná nepřispívá tolik ke zvyšování hladiny moří způsobené oteplováním, řekl Willerslev. Tím se ovšem podle Willersleye nemění názor na to, že změny klimatu jsou problematické, ale mohlo by to přimět vědce, aby přehodnotili svoje názory na dopad oteplování na Zemi.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů