Pátek, 26. dubna 2024

Nový lesnický program je cestou ke stabilním a pestrým lesům

Nový lesnický program je cestou ke stabilním a pestrým lesům

Vláda dnes schválila dlouho připravovaný Národní lesnický program (NLP), základní koncepční materiál pro oblast lesnictví. Program předložil vládě ministr zemědělství Petr Gandalovič ve spolupráci s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. „Musím především ocenit obrovský kus práce, který na NLP kolegové z Ministerstva zemědělství i MŽP odvedli,“ říká Martin Bursík.

 

Schválená verze NLP až na drobné výjimky odpovídá návrhu, který pro obě ministerstva zpracovala komise odborníků, jejíž práce se účastnili jak zástupci vlády, tak akademické sféry, vlastníků lesů či nevládních organizací. Lesy pokrývají zhruba více než třetinu rozlohy republiky. Z pohledu MŽP je klíčové, že se podle NLP bude české lesnictví orientovat do budoucna více na pěstování druhově pestřejších porostů a nahrazovat jimi nestabilní, především smrkové, monokultury. Takový způsob hospodaření, omezující navíc využívání holosečí, je nejlepší reakcí na klimatické změny, kterým budou stabilnější lesy lépe odolávat (například častějším a silnějším vichřicím či změněným srážkovým úhrnům).

 

Dokument navrhuje rovněž řešení problému přemnožené spárkaté zvěře, která na lesních ekosystémech páchá obrovské škody a často znemožňuje obnovu choulostivých, ale v lesních porostech velmi potřebných druhů dřevin, například jedle.

 

Samozřejmostí je zájem na vysoké a stabilní produkci dřevní hmoty, včetně vyváženého využívání těžebních zbytků, které se dnes mnohdy bez užitku pálí. Na druhou stranu by měl být v porostech zvýšen podíl starých stromů a tlejícího dřeva, což pomůže vyšší přirozené obnově lesa, ale i zvyšování biologické rozmanitosti. Navržená opatření budou přednostně realizována u státních lesů, jejichž relativně vysoký podíl si stát ponechá.

 

Aby opatření ze schváleného Národního lesnického programu byla účinná, je nezbytné, aby byla neprodleně zahájena jejich realizace a došlo k nezbytným změnám lesnické legislativy. „Spolupráce v expertní komisi se ukázala být velmi dobrou cestou a MŽP je připraveno podobně spolupracovat i na těchto legislativních změnách,“ říká Martin Bursík.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů