Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesníci bojují s kůrovcem, turisté se mohou radovat

Lesníci bojují s kůrovcem, turisté se mohou radovat

Prachovské skály - Kůrovec se přemnožil v mnoha lokalitách našeho státu – a není se co divit, že napadl i Prachovské skály. J. M. Schlik – Kontinuum zde hospodaří na ploše asi 1100 hektarů.

Celková zasažená plocha se dá těžko odhadnout, protože se jedná o mnoho malých rozptýlených ploch, které vždy nejsou dobře dostupné,“ uvedl správce Vladimír Tekverk.

Za přemnožení kůrovce může celá řada neblahých skutečností. „Historicky nejstarší a pravděpodobně i nejhlavnější příčina je v tom, že zde je velké procento smrkových monokultur starších osmdesáti let,“ dodal Tekverk. Dalšími příčinami jsou uragány, a teplé zimy. Pro kůrovce je příznivé, když se nemění počasí.

Boj na několik způsobů
Jak uvedl dále správce, proti kůrovci bojují několika způsoby. Použití feromonových lapačů je jedním z nich. Podaří se pochytat asi 30 % z celkového množství samečků. Dalším způsobem je urychlené odstranění všech napadených stromů z lesa, těžba stromů, u kterých předpokládáme napadení.
Vzniklé holiny se ze zákona musí zalesnit do dvou let. „Pro tento účel nakupujeme sazenice určené přímo do oblastí Českého ráje. Napadené dřevo, které se vytěží, je poměrně kvalitní.

Za napadené se platí o 300 až 400 Kč méně na kubický metr než za dřevo nenapadené. Stát na každý lesní úsek stanoví desetiletý plán těžby napadených rostlin. Nevím, zda tento plán překročíme, poněvadž jsme v polovině desetiletí,“ sdělil Vladimír Tekverk.

Jedno pozitivum současná situace ale má – turisté uvidí Prachovské skály tak, jak byly před sto lety. Podle správce pravděpodobně smrkové monokultury z oblasti Prachova během příštích dvaceti let zmizí.

Zdroj: Krkonošský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů