Pátek, 26. dubna 2024

Stát chce podpořit dotacemi lesníky hospodařící šetrnějším způsobem

Stát chce podpořit dotacemi lesníky hospodařící šetrnějším způsobem
Dotaci ve výši 60 euro na hektar ročně dostanou hospodáři, kteří se rozhodnou na lesních pozemcích hospodařit k přírodě šetrným způsobem. Předpokládá to návrh nařízení vlády, který bude v pondělí posuzovat Topolánkův kabinet.

Návrh nařízení vlády „o stanovení podmínek pro poskytování dotací na zachování hospodářského souboru lesního porostu v rámci opatření Natura 2000 v lesích“ kromě toho také počítá se snížením administrativy při žádostech o lesnické dotace.

Jak přitom v pátek uvedl v rozhovoru pro Mediafax náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Jiří Novák, dotace podnikatelům na podporu šetrného hospodaření by šly z 80 procent z prostředků EU a z 20 procent z tuzemských peněz.

„Jde například o to, aby se k obnově lesa nevyužívaly pouze ekonomicky nejvýhodnější holoseče, ale aby se měnila struktura lesních porostů ve prospěch většího zastoupení listnáčů v dalších lokalitách,“ konstatoval náměstek.

Uvedená podpora se již na několika lokalitách zkušebně využívala vloni. Podle Nováka se na tyto účely vynaložilo zhruba 700 tisíc korun.

Návrh nařízení vlády je součástí podmínek dotací na programy rozvoje venkova. Návrh novely nařízení vlády podle důvodové zprávy nepředpokládá finanční dopady na státní rozpočet a na ostatní veřejné rozpočty, ani negativní vliv na podnikatelské prostředí.

Autor: Petr Havel

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů