Pátek, 19. dubna 2024

Zaručeně šetrné dřevo: FSC

Chystáte se na nákup dárků? V dobrých obchodech jsou už stovky výrobků ze dřeva pocházejícího z lesů, kde se řídí mezinárodními pravidly zdravého hospodaření Forest Stewardship Council (FSC).

Zaručeně šetrné dřevo: FSC

Značka FSC

Dobré dřevo poznáte podle loga, které smí nést pouze zboží s příslušným certifikátem. Značku FSC může získat každý majitel lesa nebo dřevařská společnost, která dodržuje přísná pravidla.

Pravidla zdravého lesnictví

Pravidla se liší zemi od země, aby odpovídala místním podmínkám. Vždy se však řídí dohodnutými mezinárodními standardy a jsou pečlivě kontrolována. Třeba v tropických pralesích musí vedle šetrného postupu těžby také respektovat požadavky původních obyvatel. V Evropě zase mimo jiné platí například zákaz kácení podél vodních toků a pramenišť.

  • Víte, že? Pravidla FSC dodržuje už řada lesů od Švédska po Brazílii. Asi dvě třetiny plochy připadají na Evropu.

Kde se vzala

Forest Stewardship Council založily začátkem devadesátých let velké světové ekologické organizace, někteří obchodníci se dřevem a sdružení obyvatel tropických pralesů. K podpoře se připojily také progresivní dřevařské společnosti a majitelé lesů.

Úspěch u spotřebitelů

Dřevo a výrobky označené logem FSC se stávají velmi populárními mezi zákazníky. Poptávka po nich rapidně roste: v některých letech se zvyšuje i několikanásobně. Na trhu je už přes 10 000 výrobků. Pořídit lze certifikované hračky, nábytek, papír i třeba železniční pražce, vycházejí první noviny na FSC papíru a staví se domy výhradně z FSC dřeva. Systém FSC navíc přijaly některé velké nábytkářské společnosti či řetězce obchodů pro kutily.

Přínosy FSC

  • Pomáhá zákazníkům vědět, co kupují: zaručuje dřevo ze zdravého lesa.
  • Podporuje prodej dřeva ze zdravě obhospodařovaných lesů - motivuje tedy vlastníky, aby pravidla také začali dodržovat.

V obchodech je můžete požadovat také vy.

České FSC

Česká pravidla FSC zahrnují například:

  • omezení holosečného kácení a těžby podél vodních toků;
  • sázet místní druhy stromů, tedy převážně listnáče a smíšené porosty;
  • ponechávat vždy několik stromů na hektar k zestárnutí a zetlení.

Státní lesy?

Na pravidla FSC přecházejí státní lesy na Slovensku, v Polsku, Švédsku a Velké Británii, v Litvě, Lotyšsku, Estonsku i Chorvatsku či Rumunsku. Hnutí DUHA prosazuje, aby se přidaly také české státní Lesy ČR. Zatím anoncovaly, že zkusí jeden pilotní projekt a podle něj se rozhodnou, zda FSC také zavedou.

První vlaštovky

Některé státní lesy u Nymburka o rozloze asi 26 čtverečních kilometrů postupně přejdou na péči podle pravidel FSC. Nymbursko je tak první lesní správa, kde český podnik Lesy ČR přistoupil k pravidlům zdravého hospodaření. Kompletně už na péči podle regulí FSC přešly například pražské městské lesy.

Zdroj: www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů