Čtvrtek, 28. března 2024

Světová výstava myslivosti v Brně navazuje na stoletou tradici

Světová výstava myslivosti v Brně navazuje na stoletou tradici

Brněnské veletrhy budou hostit mysliveckou událost roku - Světovou výstavu vývoje myslivosti a lovectví Brno 2010, která připomene stoleté jubileum světové výstavy z Vídně. Myslivci, lovci a chovatelé z bezmála dvaceti pěti zemí představí na brněnském výstavišti v termínu 21. - 28. března 2010 vývoj těchto odvětví od roku 1910 po současnost.

Expozice v pavilonu Z bude rozdělena do několika témat. Nejvíce se představí odvětví myslivosti - od raritních trofejí, uměleckých sbírek s loveckou tématikou, přes výstavu fotografií až po expozici světových safari klubů. Nebudou chybět expozice historických a současných zbraní, optické systémy a lovecká výstroj. "Budeme prezentovat široké spektrum činností myslivců a lovců, kteří se aktivně podílí na zachování druhové diverzity fauny," uvedl Jiří Macháček z České zemědělské univerzity v Praze. Právě Česká zemědělská univerzita akci pořádá, ve spolupráci s dalšími odbornými svazy a organizacemi. Výstavě udělil záštitu ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta. Přízemí bude vyhrazeno vystavovatelům ze zemí s dlouhou mysliveckou tradicí. V centrální části pavilonu Z uvidí návštěvníci například Slavín českých a zahraničních mysliveckých osobností.

"Výstava není určena jen pro lovce a myslivce, bude to velkolepá přehlídka dosud nevystavovaných předmětů používaných a vytvářených lovci a myslivci. Bude to výstava pro širokou veřejnost, která má na myslivost často zkreslený názor," doplnil Jiří Macháček. Nedostatek informací o významu myslivecké činnosti chtějí myslivci změnit, proto připravují pestré spektrum doprovodného programu. Kromě mysliveckých disciplín jako soutěž ve vábení jelenů, ukázky práce sokolníků a kynologů nebo soutěží trubačů, je součástí doprovodných akcí například Svatohubertská mše v brněnském Klášterním kostele Panny Marie.
Veletrh doprovodí také mezinárodní kongres s tématikou "Vztah společnosti k myslivosti a lovectví" a série workshopů určených pro odborníky.

Světovou výstavu vývoje myslivosti a lovectví navštíví v březnu podle odhadů organizátorů okolo sto tisíc návštěvníků. Výstava je součástí známého veletržního trojlístku TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA. Letos se k tomuto komplexu přidává i výstava Rybaření, takže březnová návštěva brněnského výstaviště určitě bude stát za to.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů