Pátek, 19. dubna 2024

Valašskomeziříčští myslivci rozváží potravu lesní zvěři i na lyžích zapřaženi do saní

Valašskomeziříčští myslivci rozváží potravu lesní zvěři i na lyžích zapřaženi do saní

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - I během nepříznivého počasí musejí myslivci ve Valašském Meziříčí jednou týdně vyrazit do lesa s krmením pro zvěř. Do nejhůře přístupného terénu sice vysílají pronajatý těžký traktor, zbytek ale obsluhují sami, například na lyžích zapřaženi do saní, řekl agentuře Mediafax myslivec Lubomr Pavelka.

Na letošní zimu si myslivci podle Pavelky, který je zároveň předsedou Mysliveckého sdružení Kelečsko, připravili 30 metrických centů sena, asi poloviční množství granulí a ovsa, krmnou řepu a pro pernatou zvěř ještě zbytky z čištění obilí. Honitba v okolí má výměru kolem 1650 hektarů.

Na připravenost myslivců dohlédl ve čtvrtek také referent lesního hospodářství valašskomeziříčské radnice Miloslav Kývala. Mluvčí města Josef Beneš agenruru Mediafax informoval, že referent si vše přijel osobně zkontrolovat přímo do terénu. "Kontrola dopadla dobře a jsem tak spokojen. Je zřejmé, že zvěř ke krmelcům chodí často a že organizace přikrmování je na vysoké úrovni," podotkl Kývala.

V honitbě je rozmístěno přes 30 krmelců, některé jsou zcela nové a vyrobili je žáci dřevařské a nábytkářské školy v Bystřici pod Hostýnem. Bez pomoci myslivců by lesní zvěř v zimě strádala. Sníh totiž pokryla ledová krusta, přes kterou se zvířata k potravě nedostanou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů