Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR zrušily obří tendr - reakce Hnutí DUHA

Lesy ČR zrušily obří tendr - reakce Hnutí DUHA

Hnutí DUHA uvítalo, že státní Lesy ČR zrušily kontroverzní obří tendr. Ekologická organizace prosazuje, aby příští výběrové řízení dbalo také na péči o zdraví lesů.

Hnutí DUHA bude žádat, aby nová pravidla tendrů respektovala doporučení, která připravila pověřená expertní skupina takzvaného Národního lesnického programu. Prozatím - než se připraví koncepční změny - by zakázky státních lesů měly postupovat podle modelu z předchozích let.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Povedlo se to hlavně díky stovkám lidí, kteří osobně přišli demonstrovat před ministerstvo nebo psali emaily poslancům i předsedům stran. Příští vláda musí po volbách připravit úplně nová pravidla tendrů, která zajistí péči o zdraví lesů a práci pro lidi na venkově. "

"Měla by vyjít z doporučení, které připravila pověřená expertní skupina takzvaného Národního lesnického programu. Výběrová řízení musí napříště vypisovat na kratší dobu a menší plochy, aby konkrétní hajní měli lepší dohled nad dodavateli a mohli je pružně vyměňovat. Státní lesy musí prodávat dřevo transparentně, jako každý jiný vlastník, a zisk investovat do zdraví lesů. Nové tendry musí zabránit tomu, aby stát neprůhledným prodejem dřeva převáděl zisky na dřevařské firmy. Prozatím, než nová pravidla vzniknou, by Lesy ČR měly postupovat podle dosavadního modelu."

Kontakt: Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů