Pátek, 29. března 2024

Jirsa (ODS): Ekologisté rozpoutali kůrovcovou kalamitu

Návrat lesníků do vedení NP Šumava by byl více než vítaný.

Jirsa (ODS): Ekologisté rozpoutali kůrovcovou kalamitu


(Ad LN 14. 7.: Test pro Drobila: uhájit národní parky)

Autorku článku děsí představa, "že již za několik měsíců by do českých národních parků mohly vjet stroje lesníků a začít těžit". Paní redaktorko, vždyť ale ty stroje tam již dávno jsou!

Jaká jsou fakta? Po staletí se o Šumavu starali lesníci. I po vyhlášení Šumavy Národním parkem byl ředitelem lesník Ivan Žlábek. V letech 2002-2004, těsně před tím, než byl ekologisty odvolán, těžil ročně okolo 13 tisíc m3 kůrovcového dřeva. Poté ekologisté získali nad Národním parkem nadvládu. Ideologií "bezzásahovosti" během několika let rozpoutali kůrovcovou kalamitu, která dnes ohrožuje nejen všechny lesy v Národním parku, ale i lesy v majetku ostatních vlastníků v okolí Šumavy.

Ve snaze uhasit požár kůrovcové kalamity chystá v letošním roce "ekologické" vedení Národního parku Šumava těžby okolo 600 tisíc m3 kůrovcového dřeva, tedy cca 50x více, než těžil ekologisty kritizovaný lesník Ivan Žlábek. V NP Šumava dnes pracují stovky dělníků s motorovými pilami. Z parku se tak pod vedením ekologistů stala největší těžařská společnost v regionu. Tržby za dřevo, které park prodává většinou do zahraničí, budou převyšovat půl miliardy korun. Z pohledu těchto faktů by návrat lesníků do vedení NP Šumava byl více než vítaný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů