Čtvrtek, 28. března 2024

Holding LESS zvýšil v prvním pololetí 2010 meziročně obrat o více než 80 procent

Holding LESS zvýšil v prvním pololetí 2010 meziročně obrat o více než 80 procent

Hrubý zisk největší tuzemské lesnicko - dřevařské skupiny holding LESS vzrostl za prvních šest měsíců letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku ze 16 milionů korun na zhruba 105 milionů korun při rekordním obratu 3,3 miliardy korun oproti loňským 1,8 miliardy korun.

Obrat holdingu v první polovině letošního roku ve výši 3,3 miliardy korun se tak meziročně zvýšil o více než 80 procent a za celý rok 2010 by mohl dosáhnout sedmi miliard korun.

Na růstu obratu i zisku se podílí prakticky všechny společnosti sdružené v holdingu LESS. Tradičně největší podíl zaujímá společnost LESS & FOREST s.r.o., která poskytuje především komplexní služby vlastníkům a správcům lesa. Zvlášť dynamicky se rozvíjí její závody lesních školek, doprava a obchod se dřívím a biomasou. Obrat této společnosti se v pololetí zvýšil z loňských 1,2 miliardy korun na letošních 2,0 miliardy korun. Významně roste podíl dřevařské společnosti LESS & TIMBER s.r.o., která i přes důsledky krize a současného prudkého nárůstu vstupních cen kulatiny, které se zatím plně nepromítají do cen řeziva, dokázala zvýšit pololetní obrat z loňských 330 milionů korun na 850 milionů korun. Na růst obratu se významně podílelo především loňské spuštění pily v Čáslavi, dosavadní největší investice v historii holdingu. Jde o nejmodernější dřevozpracující komplex v ČR s roční kapacitou pořezu 260 000 m3 kulatého dříví. Součástí komplexu v Čáslavi je i elektrárna na biomasu, kterou provozuje společnost LESS & ENERGY s.r.o. Do hospodářského výsledku skupiny se již také letos promítá nejnovější akvizice německé společnosti Holzwerk Hemau GmbH, jejímž nákupem se holding LESS stal největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě.

V současné době zaměstnává holding LESS kolem 1500 lidí. Včetně sezónních pracovníků a živnostníků dává práci minimálně dalšímu dvojnásobku lidí. V 1. pololetí 2010 uzavřel holding obchodní vztah s bezmála 2000 subjekty, od drobných živnostníků až po nadnárodní firmy.

Podle předsedy představenstva a majitele holdingu LESS Jana Mičánka ukazují výborné výsledky především schopnost firmy přizpůsobovat se podmínkám trhu. Výsledky ale hodnotí s poukazem na stále nevyhlášené tendry státního podniku Lesy ČR střízlivě: "Teď se radujeme, ale nad tím vším leží stín pochybností, že ještě nikdy jsme nebyli tak v absurdní situaci, kdy zhruba polovina lidí pracujících v lesnickém oboru vůbec neví, co budou dělat příští rok. Každé přirovnání bude trochu pokulhávat, ale je to asi jako kdyby polovina zemědělců ještě v červenci nevěděla, co a kam bude na jaře sít, respektive, zda vůbec budou mít pole." I proto chce Mičánek dál u holdingu LESS prohlubovat trend relativního snižování závislosti na státní zakázce, který pololetní čísla dokladují.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů