Pátek, 19. dubna 2024

Sony Ericsson C901 GreenHeart - průkopník ekologie

První ekologický telefon od Sony Ericssonu překvapí dílenským zpracováním, pohodlnou klávesnicí, rozměrným displejem a rozmanitou paletou funkcí, z nichž si vybere snad každý.

Sony Ericsson C901 GreenHeart - průkopník ekologie

Hlavní klady:

- pevné dílenské zpracování
- výborně ovladatelná alfanumerická klávesnice s čitelnými popisky
- 5 Mpix fotoaparát s autofocusem, xenonovým bleskem a aktivní krytkou
- ekonomické balení postrádá zbytečné papíry, plasty
- kvalitní reproduktor
- slušné fotografie, někdy se povede i nadprůměrná
- sdílení fotografií jediným kliknutím (Picasa, MySpace, Blogger)
- předinstalované aplikace WalkMate, YouTube.com, Facebook
- chatové zobrazení menu zpráv
- žádná karta v základním balení, uživatel si dokoupí podle potřeby
- podpora EDGE a UMTS s HSDPA
- pohybové hry využívající akcelerometr

Hlavní zápory:

- červené sluchátko je natolik vystouplé, že ho často zmáčknete s kontextovou klávesou
- otisky na displeji jsou denodenní záležitostí
- do kolejnic krytky foťáku se časem může zanášet prach
- na bílé barvě jde vidět každé smítko
- čidlo regulace podsvětlení pracuje pomalu
- škoda, že telefon nenabízí funkci světlo, LED diodu totiž má
- hodila by se aGPS
- málo změn s ohledem na podobně vybavené přístroje

P8280420.JPG P8280458.JPG P8280422.JPG P8280452.JPG P8280449.JPG

V únoru byl v Dánsku představen fotografický model s označením C901, z něhož jsme byli nadšení. Bohužel jsme hned záhy zjistili, že naše republika není v připravovaném harmonogramu jeho prodeje. O to více nás překvapilo představení ekologických produktů GreenHeart, kde byl ústředním modelem právě C901 GreenHeart, který se k nám nakonec dostal a tak vám přinášíme jeho exkluzivní recenzi.

Pohled do všech směrů


Sony Ericsson C901 je telefonem klasické konstrukce s rozměry 105 x 45 x 13 mm a hmotností 107 gramů. Čísla jsou to téměř ideální, protože se telefon dobře drží v ruce, lehce se vejde do kapsy, popř. do pouzdra, a nikde příliš netíží. Tenké telefony jsou v kurzu a to platí i o recenzovaném přístroji. Zadní strana přístroje na první pohled nenabídne mimo krytky fotoaparátu nic zajímavého. V pravém dolním rohu se nachází logo výrobce, vedle něhož byl umístěn reproduktor. Jeho reprodukce je nad mé očekávání, ani při jeho maximální hlasitosti (opravdu vysoká) v něm nepraská ani nechrčí, zvonění v hlučeném prostředí by tak nemělo být snadné přeslechnout.

P8280437.JPG P8280435.JPG P8280433.JPG P8280431.JPG P8280429.JPG

Pod zadním krytem se nachází 950mAh baterie BST-33, se kterou mi telefon vydržel v provozu okolo tří dní. Kousek od posuvného zámku pak nalezneme slot pro paměťové karty M2, škoda, že při každé výměně karty musíme sejmout zadní kryt. Posunutím krytky fotoaparátu dolů se odhalí čočka fotoaparátu a xenonový blesk, o jehož kvalitách si povíme až dále. Kryty přístroje jsou vyrobeny z bílého plastu, zadní skořápka je překvapivě pevná, je uchycena několika zobáčky a také manuálním zámkem na horní hraně přístroje. Levá hrana přístroje je poněkud strohá, nebýt konektoru FastPort a místa k uchycení poutka, pokud si telefon zavěsíte na krk, visí našikmo, což není moc praktické. Na pravé hraně je kláves podstatné více, jmenujme tedy klávesy pro regulaci hlasitosti, sloužící v pohotovosti ke zjištění stavu telefonu nebo u fotoaparátu k zoomování scény, klávesu PLAY, která zobrazí poslední vyfocené snímky, nebo klávesu na přepínání mezi focením a videem. Chybět nemůže ani dvojpolohová spoušť fotoaparátu.

P8280428.JPG P8280426.JPG P8280424.JPG P8280423.JPG P8280445.JPG

Ale zpět k přední straně. Její větší polovinu totiž zabírá úsporný displej odolný proti poškrábání spolu s černým orámováním, do nějž je vsazeno logo výrobce. Má úhlopříčku 2,2", vidím zde však místo, do kterého by mohl být klidně rozšířen, místo toho je jen opticky zvětšován. Podporuje QVGA rozlišení a 262 tisíc barev, pozorovací úhly jsou na skvělé úrovni, na přímém sluníčku na něm vidím o něco více než u předešlých testovaných modelů. Přesto jsem za dobu testování nepřišel na to, v čem je úsporný. Možná díky automatické regulaci podsvětlení (není tak výrazná a rychlá jako u předešlých modelů) nebo v menším odběru elektrické energie. Při porovnání s C510 jsem zjistil, že bílá není takovou jak se zdá, zatímco C510 zobrazuje bílou, C901 lehce nažloutlou. Jeho jas lze nastavit v pěti krocích. Neduhem, se kterým se budete trápit každý den, jsou otisky prstů, takže je přítomnost čistícího hadříku nutností.

P8280459.JPG P8280487.JPG P8280479.JPG P8280477.JPG P8280475.JPG

Pod displejem je umístěn pás hlavních ovládacích prvků v čele s vyvýšenou kurzorovou klávesou s pogumovaným potvrzovacím středem, byl jsem s ním nadmíru spokojen. Klávesa nabídne jistý stisk a v pohotovostním režimu mohou být na všechny její směry namapovány zkratky k vybraným funkcím. Dále zde najdeme dvě kontextové klávesy, levá většinou spouští volby a nastavení, pravou se dostáváme zpět o úroveň výše. Zavedený standard Sony Ericssonu tedy spolu s klávesou vyvolávající menu činnosti, klávesy se sluchátky a céčkem nedoznal žádných změn. Tlačítka se sluchátky jsou vyvýšena nad okolní povrch takže se vám bude často stávat, že stisknete červené sluchátko místo pravé kontextové klávesy. Zde bych se přimlouval za snížení klávesy a možná i za odlišný materiál, je to dost únavné, když jste hluboko v menu a pak se najednou objevíte v pohotovostním režimu. Klávesnici jsem pochvaloval už v preview, kde na mě zapůsobila výborným dojmem, což nyní mohu bez výhrad potvrdit. Je rozdělena do čtyř řad, každá klávesa je v půlkruhovém profilu a z tvrdšího plastu, takže ji můžete ovládat i poslepu. Oceňuji i větší font u popisků kláves, je to drobnost, ale někteří uživatelé to jistě ocení. Klávesnice je lehce bíle podsvětlena, asi aby se zbytečně neplýtvalo energií, i to je jeden z hlavních cílů programu GreenHeart.

Když se řekne GreenHeart...


GreenHeart je, dá se říct, filozofie Sony Ericssonu, podle které by měly být některé telefony více ekologičtější. Sony Ericsson C901 je v ekologické variantě vyroben z recyklovaných plastů, barvy použité na jeho krytech jsou na vodní bázi. Ušetřilo se i na tisku uživatelského manuálu, který je jen jako položka v telefonu, krabice telefonu se zmenšila. Když už musí být nabíječka (nejedná se o úspornou nabíječku, tu má až model Naite) zabalená, tak proč v plastu? Nestačí papír? To samé platí i obalu telefonu, kterým je prodyšná papírová buničina.

P8280482.JPG P8280471.JPG P8280470.JPG P8280472.JPG P8280469.JPG

Při vypojení konektoru telefon zobrazí zprávu o tom, ať nezapomenete ze zdířky vytáhnout i nabíječku, aplikace WalkMate počítá kroky, ale také informuje, kolik CO2 jste díky chůzi ušetřili. Můžete si myslet, že jsou tyto kroky jen jakousi "pseudoekologií", ovšem u něčeho se začít musí. Sony Ericsson ukázal, že lze snižovat emise a škodlivé látky použitím recyklovatelných materiálů, a že takovéto přístroje vypadají úplně stejně jako ty "méně ekologické". Dalším krokem bude přidání univerzálních nabíječek a kdo ví, možná se jednou dočkáme telefonu vyrobeného jen z recyklovaných plastů. Škoda jen, že telefon hlasitě neinformuje okolí o tom, že je stoprocentně nabit, i když právě to asi bude devizou zmíněné úsporné nabíječky, která na nás čeká u modelu Naite.

Prostředí platformy A200


Rozvržení uživatelského prostředí pokračuje v zajetých kolejích předešlých modelů. Displej tedy zobrazuje řádek stavových ikon s baterií a indikátorem signálu, na protipólu se nacházejí popisky kláves. Tapeta v pohotovostním režimu může být statická, animovaná, nebo na ní může být umístěna aplikace. Na své si přijdou ti, kteří by chtěli alespoň částečnou náhradu za aktivní pohotovostní režim, vše vyřeší aplikace PIM Wallpaper , která je umístěna ve složce aplikace. Na displeji zobrazuje nové události pro aktuální den. Přímo z pohotovostního režimu vede levá kontextová klávesa do přehrávače médií, pravá slouží k internetovému hledání pomocí Google. K oblíbeným funkcím vedou dvě cesty, můžete si je namapovat na kteroukoliv ze čtyř směrů hlavního ovládacího kurzoru, nebo je umístit do záložek menu činnosti. To zobrazuje navíc nové události, spuštěné programy, mezi nimiž lze přepínat, nebo internetové záložky. Jedním kliknutím se tak dostanu třeba ke kalendáři, psaní nové zprávy, na web nebo ke kontaktům. K těm ostatně můžete přistupovat přímo z pohotovostního režimu, uplatní se tzv. chytré vytáčení, kdy jsou po postupném zadávání čísel filtrovány kontakty. Stiskem boční dvojklávesy lze zjistit stav baterie nebo paměti v telefonu a na výměnném médiu, při vypnutém displeji zobrazí hodiny i s případnými zmeškanými událostmi. Zelené sluchátko zase zobrazí seznam všech hovorů.

15~14.jpg 2~44.jpg 30~5.jpg 31~5.jpg 32~4.jpg 22~6.jpg 3~42.jpg 20~6.jpg

Do menu se dostaneme stiskem potvrzovacího středu. Čeká nás klasická matice 12ti ikon, které mohou nabýt v závislosti na použitém schématu flashovou podobu nebo lze manuálně nastavit rotující menu či jednu ikonu na displej. Pohyb v menu je svižný a plynulý, včetně animací. Byl zde dotaz na rychlost ovládání, mohu porovnat s C510, kterou právě používám a musím říci, že jsou výsledky srovnatelné. Někdy je C901 rychlejší, zvláště při spuštění fotoaparátu nebo při přístupu k nové zprávě. Podnabídky jsou textové s možností číselné volby, ve všech podnabídkách se vedle baterie zobrazuje aktuální čas. Přednastavených schémat je celkem pět - očekávaná trojice Clarity, Cyber-Shot a GreenHeart je následována dvojící Peach a Wink (celý balík ke stažení v našem downloadu). Schémata lze označit za střídmá, ničím vyloženě neuchvacující, na internetu je však velká spousta dalších schémat, nebo si můžete vyrobit vlastní v programu Sony Ericsson Themes Creator. Kreativitě se meze nekladou.

Zprávy a komunikační dovednosti

Při psaní textovek máme na výběr mezi standardní zprávou, hlasovou zprávou nebo e-mailem. Při psaní je na displeji k dispozici osm řádků textu, psát můžete standardním způsobem nebo pomocí prediktivního slovníku T9. Můžete do něj přidávat vlastní slova, nebo při psaní využít funkci kopírovat/vložit. Vždy 20 znaků před koncem zprávy začíná odpočítávání zbývajících znaků. Pro snadnější přidání objektů do zpráv je připraven spodní řádek ikon, umí zprávu obohatit o videa, obrázky, fotky, zvuky, nahrávky a animace, pokud jej použijete automaticky konvertuje zprávu na MMS, pro přechod mezi jednotlivými snímky multimediální zprávy slouží tlačítka do stran. V pravém horním rohu pak vidíte velikost zprávy v kB.

Doručené zprávy mohou být zobrazeny klasickém nebo v konverzačním režimu, podobně jako například ve smartphonech Windows Mobile. Ke každému kontaktu, se kterým jste si psali, je vedena historie, takže můžete snáze vědět na co v konverzaci navázat nebo se znovu neopakovat. Vhod přijde i odstranění všech zpráv s daným kontaktem, pokud nechcete, aby si je někdo nepovolaný náhodou nepřečetl. Samozřejmě zůstalo zachováno i původní rozvržení přijatých textovek, můžete mezi nimi přepínat směry doprava a doleva, zvolený režim zůstane zapamatován i při dalším spuštění. Zprávy lze v telefonu třídit, přesouvat mezi telefonem a paměťovkou nebo je umisťovat do patřičných kategorií (např. oblíbené, důležité, pracovní, popř. si můžete vytvořit svou vlastní). Ukládat je můžete do sdílené interní paměti telefonu nebo na paměťovou kartu, jejich maximální počet je tedy omezen jen zbývajícím místem ve vašem úložném prostoru. E-mailový klient nabídne intuitivní a jednoduché nastavení, stačí jen zadat e-mailovou adresu a heslo a nastavení se pokusí vyhledat sám. Pokud neuspěje, musíte mu potřebné informace zadat ručně, ve většině případů freemailů (seznam.cz, atlas.cz, centrum.cz, aj.) však nebudete mít žádný problém. K odeslaným mailům můžete přidat i různé typy příloh.

4~38.jpg 5~38.jpg 6~35.jpg 27~4.jpg 28~5.jpg 8~30.jpg 7~31.jpg 26~3.jpg

Telefonní seznam pojme až 1000 kontaktů, celkově jste ještě omezeni počtem čísel, kterých nesmí být více než sedm tisíc. Ve většině případů této mety nedosáhnete, takže si s touto kapacitou bohatě vystačíte. Ke každému kontaktu lze přidat hned sedm čísel, tři e-maily, webovou adresu, obrázek, vlastní vyzvánění a melodii zprávy nebo hlasový příkaz. Chybět nemohou ani kontaktní informace na domovskou adresu a práci, poznámky či narozeniny, které můžete hned zapsat do kalendáře i s vybráním připomenutí. Volat můžete z telefonního seznamu, přes rychlou volbu dlouhým podržením kláves 1-9, nebo již zmíněným chytrým vytáčením z pohotovostního displeje. Vytáčet můžete i hlasem, ke každému kontaktu musíte nahrát předem patřičnou sekvenci, rozpoznávání je překvapivě téměř vždy přesné. Při hovoru mě protistrana mě vždy dobře slyšela, maximální hlasitost je na slušné úrovni. V průběhu hovoru můžete stiskem levé kontextové klávesy po výběru z menu hovor i nahrávat. Příchozí hovory se mohou ozvat klasickým vyzváněním, vibrováním, vzrůstajícím vyzváněním, nebo jejich kombinací (v telefonu je připravena řada melodií ve formátu MP3), maximální hlasitost je místy až nepříjemná, v hlučnějším prostředí by tedy neměl být problém lokalizovat telefon a přijmout hovor. Stranou nezůstávají ani videohovory, jako kamerku lze využít pouze hlavní fotoaparát, nad displejem chybí.

Fotoaparát a natáčení videa


K fotoaparátu se dostaneme přímo z hlavního menu, stiskem boční klávesy pro přepínání mezi focení a videem, dlouhým podržením spouště nebo jednoduše, odsunutím krytky fotoaparátu (stejně musí být odsunutá). Objeví se fotografické prostředí CyberShot, která známe už z několika předešlých modelů, první snímek lze pořídit již za 3 sekundy. Po vyfocení scény můžete fotku hned nasdílet na Facebook, MySpace, Picasa či uploadnout do vlastního blogu. Co se týče fotografického nastavení, je opravdu z čeho vybírat. Fotoaparát si poradí s režimem detekce úsměvu Smile Shutter, oproti C510 reaguje C901 na úsměvy znatelně lépe, v horších světelných podmínkách využijete režimu Smart contrast. Po vyfocení snímku je kontrast automaticky upraven, většinou mi z toho vzešel lepší snímek, než byl ten původní. U režimu BestPic se na jedno stisknutí spouště vyfotí 9 snímků, z nichž si můžete vybrat kolik a které vůbec uložíte. Lze fotit také panoramatické snímky složené ze tří fotek nebo "obložit" fotku jedním z deseti rámců. Při focení speciálních akcí se bude hodit 7 přednastavených scén nebo třeba detekce tváří. V nastavení lze vybírat mezi čtyřmi rozlišeními fotografie a dvěmi nastaveními kvality. Dále zde nemůže chybět makrorežim, xenonový blesk s redukcí červených očí, časovač, měření expozice, různorodá nastavení vyvážení bílé, efekty, nebo přidání souřadnic ke snímkům (geo-tagging). Nastavení je opravdu dost, navíc můžete využít modře podsvětlených kláves k rychlému nastavování bez procházení dlouhé nabídky. Týká se to kláves 3,6,9,# a dvou směrů alfanumerické klávesnice.

Jaké jsou ale mé poznatky z praxe? V prvé řadě bych chtěl vyzdvihnout kvalitu fotografií za dostatečného osvětlení, fotky jsou ostré a mají věrné podání barev. Při testování jsem zjistil, že si fotoaparát někdy neporadí s ostrým přechodem světla a stínu tím, že fotku celou ztmaví. Nejlepších výsledků tedy dosáhnete manuálním nastavení vyvážení bílé, rozhodně bych vše nenechával na automatiku. V horších světlených podmínkách je na snímcích patrný šum, kterému můžete pomoci xenonovým bleskem. Jeho aplikace na scénu vypadá tak, že si telefon přisvítí diodou, vy domáčknete spoušť a poté vypálí blesk. Jeho využití je však pouze na blízké předměty, maximum vidím zhruba na 2 metry při úplné tmě, což je na mobilní telefon velmi slušné. Celkově mám z fotoaparátu dobrý pocit, ne každá fotka se povede, ale semtam se ve vašem elektronickém fotoalbu objeví i nadprůměrný kousek. Pro názornou ukázku přikládám nafocené fotografie:

DSC00010~4.JPG DSC00011~7.JPG DSC00013~3.JPG DSC00017~4.JPG DSC00019~10.JPG
DSC00021~4.JPG DSC00022~6.JPG DSC00027~4.JPG DSC00028~2.JPG DSC00029~2.JPG
DSC00030~4.JPG DSC00036~3.JPG DSC00043~0.JPG DSC00035~1.JPG DSC00034~0.JPG
DSC00007~9.JPG DSC00008~6.JPG DSC00026~7.JPG DSC00025~7.JPG DSC00023~5.JPG
DSC00040~0.JPG DSC00060~2.JPG DSC00048~1.JPG DSC00057~4.JPG DSC00049~4.JPG
[1-5] odpolední světlo, vyvážení bílé - automaticky, [6-15] odpolední světlo, vyvážení bílé - slunečno, [16-17] makrorežim + Smart Contrast, [18-21] makrorežim, vyvážení bílé - automaticky, [22-25] foceno v úplné tmě s xenonovým bleskem

C901 dokáže natáčet také videosekvence, ty se mohou chlubit podobným nastavením jako při focení. Navíc nechybí ani stabilizátor obrazu, zapnutí či vypnutí zvuků, noční mód či trvalé přisvětlení. To je řešeno diodou, kterou lze využít i jako náhradu funkce Světlo. Stačí nastavit natáčení videa a zapnout přisvětlení, při dalším spuštění či opětovném přepnutí na video se světlo rozsvítí automaticky. Video může být natočeno ve dvou kvalitách, normální a pro MMS zprávy. Zde je ke stažení ukázkové video (MP4, QVGA, 0:31 min, 3 MB), na kterém jsem demonstroval maximální kvalitu videozáznamu a také stabilizátor obrazu. V případě nechtěného ucuknutí při natáčení se nic neděje, obraz jakoby dál "pluje".

Zábava rozhodně je na pořadu dne


Mobilní telefon dnes musí splnit většinu přání uživatele, takže ani u modelu C901 se nezapomělo ani na funkce pro krácení volného času. Jako první přicházejí na řadu Java hry. Mezi jinými zde najdeme hru Bowling, při které lze využít vestavěného akcelerometru k hodu koulí a rotaci, Brain Challenge zase prověří váš mozek. Šachy a Sudoku budou patřit k oddechovým hrám, v Bubble Town zase střílíme po bublinách, tři stejné barvy explodují a uvolní místo. Posledním zástupcem je variace arkanoidu s názvem Brick Breaker. Složka zábava dále skrývá již zaběhnuté funkce z dřívějška, těšit se tak můžeme na trojlístek VideoDJ, PhotoDJ a Music DJ následovaný TrackID pro zjištění kompletních informací o úryvku skladby (nahraného např. z televize či rádia). Tím to však nekončí. Mezi aplikacemi můžeme narazit na WalkMate, který počítá počet ušlých kroků a vaše výsledky znázorňuje v grafu, nechybí ani populární klient na Facebook a YouTube.com. V aplikaci Facebook můžete v přehledném rozhraní vidět stavy všech vašich přátel, v aplikaci YouTube můžete vyhledávat a sledovat streamovaná videa podle vašeho uvážení. Videa můžete samozřejmě přehrávat i vlastní, automatická konverze přes program

MediaGo

je tím nejlepším řešením.



9~28.jpg 10~22.jpg 11~21.jpg 35~4.jpg 19~11.jpg 37~3.jpg 12~21.jpg 17~10.jpg

Sekce média sdružuje všechny multimediální soubory, tedy obrázky, videa, hudbu, hry a k tomu ještě přidává RSS čtečku. Po otočení telefonu o 90 stupňů se automaticky změní orientace displeje na šířku. Hudební přehrávač se podobá tomu Walkmanům, v nastavení ekvalizéru najdeme i Mega Bass, navolit lze i rozšířené stereo. Hudbu můžete přehrávat z reproduktorů nebo si ji pustit v dodávaných sluchátkách MH300, ty jsem však při testování bohužel neměl k dispozici. Jak jsem již zmínil, reproduktor hraje velmi dobře, jen v maximální hlasitosti trochu rezonuje. Sluchátka poslouží mimo poslechu hudby i jako anténa vestavěnému FM rádiu, které může hrát i na pozadí, to samé platí o zmíněném hudebním přehrávači. Obrázky lze prohlížet manuálně nebo je zde i prezentace X-Pict Story, fotky jsou automaticky prolínány i s tématickou hudbou na pozadí (pět druhů), fotky z dovolené tedy mohou mít velmi pěknou prezentaci.



Organizujeme si volný čas


Sony Ericsson má ve svých modelech vždy bohaté organizační funkce a ani u C901 tomu není jinak. Základem je pět na sobě nezávislých budíků, z nichž ke každému z nich lze nastavit den opakování, dobu odložení, jak se má chovat v tichém režimu, vlastní melodii, hlasitost, poznámku a obrázek. Budík samozřejmě zazvoní i při vypnutém telefonu nebo může vyhrávat rádiem, nezapomeňte ale před spaním připojit sluchátka. Často využívat budete také profily, k dispozici je jich sedm a každý z nich lze upravit podle vlastních představ, co se týče zvuků telefonu či přijímání telefonátů. Kalendář začíná pondělím (pokud to nevyhovuje vašim potřebám, můžete nastavit jiný den) a má barevně odlišené soboty a neděle. Pokud přidáváte novou událost, můžete nastavit i délku trvání či připomenutí předem i případné opakování a popisy. Úkoly si zase budou za vás pamatovat na to, co se nesmí zapomenout, poznámky lze umístit i na displej. Kalkulačka má v sobě rovnou integrován převodník délky, plochy, objemu, hmotnosti a teploty, přesto si však poradí pouze se základními operacemi a procenty. O profesionální kalkulačku se bude muset postarat až nějaká java aplikace. O vaše hesla se souhrnně postará jednotná paměť kódů, při špatně zadaném klíčovém slovu se hesla změní, takže nebudou funkční. O stopkách a časovači si vlastní názor udělá každý sám. Sony Ericsson C901 si poradí s EDGE, UMTS is HSDPA, takže případné brouzdání na internetu a stahování souborů může být, v závislosti na infrastruktuře operátora, velmi svižné. Internetový prohlížeč NetFront nabídne přehlednou navigaci, líbí se mi, že telefon informuje obrovskou ikonou přes celý displej o připojování ne celosvětovou síť, eliminují se tím stavy, kdy se nechtěně připojíte na wap. Pokud vám nebude prohlížeč vyhovovat, není nic jednoduššího, než si nainstalovat volně dostupnou Operu Mini. Plnohodnotnou navigaci jako takovou nečekejte, supluje jí aplikace GoogleMaps, která určuje vaši polohu v závislosti na souřadnicích BTS stanic. Je to škoda, protože by se zde aGPS modul jistě hodil.



13~17.jpg 33~3.jpg

34~4.jpg

16~14.jpg 23~6.jpg 36~2.jpg 21~7.jpg 18~11.jpg

Absenci vestavěného klienta ICQ mají řešit tzv. rychlé zprávy s nastavením toho co dělám, zdali jsem dostupný a jakou mám náladu, ty se mi však nepodařily rozchodit. Navíc zde máme lepší a rozšířenější službu Facebook. Pokud bez ICQ nevydržíte, můžete si nainstalovat klienta Jimm, popř. jiné užitečné aplikace. Místa je tu rozhodně dost, 110 MB musí pro začátek stačit, o další úložný prostor se postarají paměťové karty M2. V základním balení žádnou nenajdete, můžete si aspoň vybrat optimální kapacitu karty dle vašich požadavků, aniž by vám v šuplíku ležela paměťovka nižší kapacity, kterou by jste stejně nevyužili. Pro spojení s počítačem lze využít USB kabel, režim připojení můžete nastavit defaultně nebo jej při každém propojení ručně potvrdit. Několikrát se mi stalo, že jsem telefon přes MassStorage připojoval k počítači na dvakrát, protože poprvé jej počítač nerozpoznal. Při režimu telefon je nutno nainstalovat ovladače z dodávaného CD, nabízí se rovnou nainstalovat i Sony Ericsson PC Suite 6. Přes něj můžete telefon synchronizovat, zálohovat, psát zprávy nebo díky němu připojit notebook na internet. Jeho alternativou je MyPhoneExplorer v nejnovější verzi 1.7.3. Mimo USB lze využít také Bluetooth s profilem A2DP, což znamená, že si hudbu poslechnete i bezdrátově.



Co dodat závěrem?


Sony Ericsson C901 GreenHeart je opravdu zajímavým přístrojem. Když se tak na něj dívám, trochu mi připomíná vzdáleného nástupce K750i, připomíná mi model, který by mohl mít úspěch. Nabídne výborně ovladatelnou alfanumerickou klávesnici, rychlé uživatelské prostředí a moře výhod platformy A200 - tedy to, co většině uživatelů bohatě postačí. Na druhou stranu se nejedná až o tak nový model, jelikož je jen přepracovanou verzí C901, navíc od modelů C510, C902 a C903 se liší prakticky jen minimálně. V mém případě však klady převažují, už jen kvůli ovladatelnosti bych si jej představit jako svůj telefon číslo jedna. Svým pojetím jako celek si mě získal. Získá si i vaši přízeň?



Obsah základního balení:

- telefon Sony Ericsson C901 GreenHeart
- baterie BST-33 (950 mAh)
- nabíječka CST-70
- handsfree MH300

Firmware testovaného přístroje: R1EA033

Autor: Martin Chroust

Zdroj: semania.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů