Pátek, 29. března 2024

Sony Ericsson Naite - jak na to ekologicky podruhé

Nástupce populárního G502 je konečně tady a má na to se stát dostupným telefonem střední třídy, ekologický podtext je třešničkou na dortu

Sony Ericsson Naite - jak na to ekologicky podruhé

Hlavní klady:

- osvědčená platforma A200
- díky pogumovanému zadnímu krytu se telefon dobře drží
- malé rozměry, klasická konstrukce - to mnoho lidí ocení
- telefon vyrobený z ekologických plastů, přesto je kvalitně dílensky zpracován
- podpora paměťových karet microSD
- podpora EDGE a UMTS
- vestavěné ekologické aplikace
- při průměrném používání vydrží na příjmu přes 4 dny
- poměr výkon/cena

Hlavní zápory:

- animovaná pozadí nemají plynulé animace
- horší psaní na alfanumerické klávesnici
- dostupnost k microSD kartě, která je ukryta pod zadním krytem telefonu
- v displeji se odráží vše z okolí
- fotoaparát nemá autofocus a absentuje také přisvětlení
- chybí dedikovaná klávesa spouště fotoaparátu
- horší kvalita fotografií

GreenHeart pokračuje

Minule jsme si představili model

C901 GreenHeart

, který byl u Sony Ericssonu průkopníkem ekologie a dnes máme před sebou další model držící se stejné koncepce. Jak vypadá ekologie v podání Naite? V prvé řadě vás překvapí balení, uvědomíte si, že v konzumní elektronice neznamená větší balení = kvalitnější produkt, ale že i kvalitní věci mohou být zabaleny úsporně. Žádné zbytečné papíry, žádné přebytečné plasty, ušetřilo se na tisku manuálu, který je v elektronické podobě, na šetření energie se můžete s nízkonapěťovou ekologickou nabíječkou EP300 podílet také vy. Při vypojení konektoru z telefonu vás telefon navíc zprávou upozorní, že ji máte vytáhnout i ze zásuvky. Nesmím zapomenout ani na kryty, které jsou minimálně z 50 % vyrobeny z recyklovaných plastů. V telefonu vás pak čekají tématické aplikace, jako je uhlíková kalkulačka Green Calculator, u níž zjistíte, kolik CO2 zhruba podle zadaných informací ročně vyprodukujete a kde můžete životní prostředí ušetřit. Eco Mate vás odměňuje body za správně zodpovězené otázky týkající se životního prostředí, říkejme tomu třeba pasivní motivace. Samotného mě zajímá, zdali představení a uvedení ekologických modelů nebylo od Sony Ericssonu pouhým populistickým krokem, a zdali se dočkáme dalších ekologických přístrojů. Pevně doufám, že se objeví i další zástupci, řekněme ideové řady, GreenHeart.

Lehký a kompaktní

Lehký a kompaktní přístroj, to jsou základní charakteristiky Sony Ericssonu Naite, též označovaného jako J105i, plastové kryty vypadají dobře a přesně lícují, takže ani není patrné, že byly vyrobeny z recyklovaných plastů. Barevná kombinace černé a stříbrné působí velmi dobře, možná tím opticky tlačí telefon do vyšší cenové hladiny. Displej telefonu má černé orámování, to samé platí o pogumovaném zadním krytu s vroubkováním, i díky němu se telefon dobře drží. V kapse vás příliš tížit nebude, váží pouhých 84 gramů, ani rozměry 108 × 47 × 12,6 mm nejsou nikterak velké, ba naopak, řadí telefon k těm menším zařízením.

PA030258.JPG PA030250.JPG PA030253.JPG PA030271.JPG PA030257.JPG
PA030249.JPG PA030256.JPG PA030255.JPG PA030254.JPG PA030251.JPG

Hlavní ovládacím prvkem tohoto telefonu na platformě A200 je čtyřsměrová kurzorová klávesa s odlišeným potvrzovacím středem. Ten má jistý stisk, což platí i pro všechny čtyři směry klávesy. V pohotovostním režimu navíc mohou jednotlivé směry směřovat k uživatelsky definovaným zkratkám. Dále zde nemohou chybět kontextové klávesy, jejichž aktuální činnost závisí na popisku nad nimi, většinou levá zobrazuje informace nebo možnosti, zatímco pravá vrací o úroveň v nabídce zpět. Aby jste se hned dostali do pohotovostního režimu, stačí stisknout klávesu s červeným sluchátkem, jejíž úkolem je také zapnutí a vypnutí přístroje. Klávesy se sluchátky pokračují po stranách kurzorové klávesy a jsou vyrobeny z lesklých materiálů. Protože jsou okolní ovládací prvky vyrobeny z jiného materiálu, nesetkal jsem se při testování s žádnými překlepy. Mám však malé prsty, lidé s většími palci by mohli mít problém. Obligátní shluk kláves pro ovládání doplňuje klávesa pro vyvolání menu činnosti. To zobrazuje aktuálně spuštěné aplikace (díky podpoře multitaskingu jich může být opravdu dost), nové události, další porci zkratek nebo rychlý přístup a záložky na web.

PA030270.JPG PA030276.JPG PA030267.JPG PA030269.JPG PA030260.JPG
PA030277.JPG PA030278.JPG PA030279.JPG PA030275.JPG PA030274.JPG

Alfanumerická klávesnice pak na tyto ovládací prvky plynule navazuje a mohu o ni říci, že je zarována do jednoho bloku. Klávesy jsou sice velké, takže se do nich dobře strefíte, na rychlé psaní to ale není. Zvláště, když stačí jen kousek a místo klávesy 3 vám palec sjede na korekční céčko. Spodní řada kláves je na můj vkus až moc spodní hraně přístroje, která jinak nenabídne žádné ovládací prvky. To platí i o horní hraně, jen na levém boku najdete konektor Fast Port a na pravém zase korekční klávesy hlasitosti. Ty v pohotovostním režimu zobrazují stav telefonu, při focení zase zoomují scénu. Na již zmiňovaném zadním krytu nalezneme mimo loga výrobce jen čočku 2 Mpix fotoaparátu, jakékoliv přisvětlení chybí a absence dedikované spouště již dávají tušit, že autofocus není na pořadu dne.

PA030262.JPG PA030263.JPG PA030264.JPG PA030291.JPG PA030280.JPG PA030281.JPG PA030282.JPG PA030290.JPG PA030289.JPG PA030283.JPG

To samé bych mohl říci o sundávání zadního krytu, který je natolik křehký, že jsem se nejednou obával o jeho zlomení. Důvodů pro jeho odklápění může být dost, stačí když zmíním slot pro paměťové karty microSD, ke kterému se jinou cestou nedostanete. Pod zadním krytem je ještě umístěna baterie BST-33 s kapacitou 950 mAh, se kterou mi zařízení vydrželo okolo čtyř dní. Baterie však není umístěna ve spodní části zadního krytu, jak tomu bývá u všech telefonů, ale je naopak hned za displejem a směřuje s kontakty dolů. To jen tak na okraj.

Zprava se barvy mění

Podle papírových specifikací nabídne Naite 2,2" TFT displej s QVGA rozlišením a podporou 262 tisíc barev. Kdyby zůstalo u toho, vůbec bych se nezlobil, realita je však poněkud jiná. Displej se poměrně hodně leskne, takže v něm vidíte odrazy takřka všeho, z pohledu z pravého boku však dochází ke znatelné korekci barev, těžko řici, zdali byl i displej vyráběn ekologickými technologiemi, ovšem na ovladatelnost telefonu to vliv žádný nemá. Ovládací prostředí, to je známá věc, na které Sony Ericsson nepotřeboval nic měnit a tak se také stalo. Pohotovostní režim telefonu platformy A200 zobrazuje řádek stavových ikon, následovaný názvem operátora, hodinami, datem a řádkem pro kontextové klávesy konče. Jeho tapeta může být statická, animovaná, nebo na ní může být umístěna aplikace. U animací bych jen dodal, že mi nepřijdou tak plynulé jako u jiných modelů, na druhou stranu Naite není brán jako multimediální přístroj, takže menší nedostatky mu budou muset uživatelé odpustit. Na své si přijdou ti, kteří by chtěli alespoň částečnou náhradu za aktivní pohotovostní režim, vše vyřeší aplikace Calendar Wallpaper, která je umístěna ve složce aplikace. Jak jsme již ale několikrát zmiňovali u předešlých modelů, její využití je pouze informativní, např. do aktuálního zobrazení se nijak rychle nedostanete, což prakticky popírá podstatu aktivního pohotovostního režimu.

1~56.jpg 15~18.jpg 56~3.jpg 57~2.jpg 54~5.jpg 33~7.jpg 2~54.jpg 16~19.jpg

Přímo ze základního zobrazení vede levá kontextová klávesa ke kontaktům, pravá slouží k internetovému hledání pomocí Google. K oblíbeným funkcím vedou dvě cesty, můžete si je namapovat na kteroukoliv ze čtyř směrů hlavního ovládacího kurzoru, nebo je umístit do zmíněných záložek menu činnosti a srovnat podle potřeby. Nejpoužívanější funkce tak mohou být opravdu po ruce. Na pozadí pohotovostního režimu můžete přímo vytáčet kontakty, mám na mysli tzv. chytré vytáčení, kdy zadáváte čísla a podle nich jsou kontakty filtrovány. Stiskem boční dvojklávesy lze zjistit stav baterie nebo paměti v telefonu a na výměnném médiu, při vypnutém displeji zobrazí hodiny i s případnými zmeškanými událostmi. Zelené sluchátko zase zobrazí seznam všech hovorů. Hlavní menu nabídne vzhled matice, kruhu i jedné ikony na displeji, k dispozici je i vzhled daný flashovými schématy. Nečekejte tedy žádné překvapení, nic nového si Sony Ericsson nepřichystal. Nebo jen prozatím?

Textujeme a spravujeme kontakty

Textový editor u novinky zůstal při starém, opět tedy máme na výběr mezi standardní zprávou, hlasovou zprávou nebo e-mailem. Pro snadnější přidání objektů do zpráv je připraven spodní řádek ikon, umí zprávu obohatit o videa, obrázky, fotky, zvuky, nahrávky a animace, pokud jej použijete, automaticky konvertuje zprávu na multimediální, pro přechod mezi jednotlivými snímky pak slouží tlačítka do stran. Při psaní je na displeji k dispozici 8 řádků textu, psát můžeme standardním způsobem nebo můžeme využít prediktivního psaní s T9. Jak je již u Sony Ericssonu dlouhodobým zvykem, 20 znaků před koncem zprávy započíná odpočet zbývajících znaků. Pro čtení zpráv displej využívá menšího fontu, takže najednou uvidíte až 9 řádků textu, kde se však vejde znatelně více písmen než při psaní. Konverzování v sociálních sítích má svou budoucnost, historie s každým kontaktem je nejen móda, ale v dnešní uspěchané a zapomětlivé době i povinnost. Naite podporuje zobrazení v konverzační podobě, stále však můžete vybírat ještě mezi klasickým zobrazením Přijatých zpráv. Telefon si zapamatuje rozvržení které použijete a při příštím spuštění menu zpráv jej znovu nabídne.

Zprávy lze v telefonu třídit, přesouvat mezi telefonem a paměťovou kartou nebo je umisťovat do patřičných kategorií (např. oblíbené, důležité, pracovní, popř. si můžete vytvořit svou vlastní). Ukládat je můžete do sdílené interní paměti telefonu nebo na paměťovou kartu, jejich maximální počet je tedy omezen jen zbývajícím místem ve vybraném úložném prostoru. E-mailový klient nabídne intuitivní a jednoduché nastavení, stačí jen zadat e-mailovou adresu a heslo a nastavení se pokusí vyhledat sám. Pokud neuspěje, musíte mu potřebné informace zadat ručně, ve většině případů freemailů by jste neměli pocítit žádný problém. K odeslaným mailům můžete přidat i různé typy příloh. Zde není co vytknout, standard psaní zpráv byl zachován.

21~12.jpg 6~42.jpg 7~38.jpg 8~35.jpg 66~1.jpg 11~24.jpg 10~28.jpg 12~26.jpg

Telefonní seznam pojme až 1000 kontaktů, celkově jste ještě omezeni počtem čísel, kterých nesmí být více než sedm tisíc. Ve většině případů této mety nedosáhnete, takže si s touto kapacitou bohatě vystačíte. Ke každému kontaktu lze přidat hned sedm čísel, tři e-maily, webovou adresu, obrázek, vlastní vyzvánění a melodii zprávy nebo hlasový příkaz. Chybět nemohou ani kontaktní informace na domovskou adresu a práci, poznámky či narozeniny, které můžete hned zapsat do kalendáře i s vybráním připomenutí. Volat můžete z telefonního seznamu, přes rychlou volbu dlouhým podržením kláves 1-9, nebo již zmíněným chytrým vytáčením z pohotovostního displeje. Vytáčet můžete i hlasem, ke každému kontaktu musíte nahrát předem patřičnou sekvenci, rozpoznávání je překvapivě téměř vždy přesné. V průběhu hovoru můžete stiskem levé kontextové klávesy po výběru z menu hovor i nahrávat. Na místě je zmínka i o videohovorech, přední kamerka je umístěna nad displejem.

Plánujme si čas

Sony Ericsson je tradičně silný v organizačních funkcích, což platí i u modelu Naite. Základem je pět na sobě nezávislých budíků, z nichž ke každému z nich lze nastavit den opakování, dobu odložení, jak se má chovat v tichém režimu, vlastní melodii, hlasitost, poznámku a obrázek. Budík samozřejmě zazvoní i při vypnutém telefonu nebo může vyhrávat rádiem, nezapomeňte ale před spaním připojit sluchátka. Protože je budík často využívanou funkcí, má pro sebe vyhrazenu pozici hned v hlavním menu.

70~1.jpg 69~1.jpg 73~0.jpg 74.jpg 14~22.jpg 13~22.jpg 76.jpg 77.jpg

Častého využití se dostane také profilům, k dispozici jich je sedm a každý z nich lze upravit podle vlastních představ, co se týče zvuků telefonu či přijímání telefonátů. Kalendář začíná pondělím (pokud to nevyhovuje vašim potřebám, můžete nastavit jiný den) a má barevně odlišené soboty a neděle. Pokud přidáváte novou událost, můžete nastavit i délku trvání či připomenutí předem i případné opakování a popisy. Úkoly si zase budou za vás pamatovat na to, co se nesmí zapomenout, poznámky lze zobrazit i v pohotovostním režimu. Kalkulačka má v sobě rovnou integrován převodník délky, plochy, objemu, hmotnosti a teploty, přesto si však poradí jen se základními operacemi. Pokročilejší matematické funkce pak může případně obstarat až doinstalovaná kalkulačka v Javě. Poměrně známou nabídku doplňují stopky a časovač, paměť kódu si může zapamatovat všechny vaše hesla kryté jedním společným heslem. Pokud bude chtít potenciální narušitel vaše hesla zcizit a zadá neplatný kód, vaše hesla se změní k nepoznání.

Připojím se k Macu i Linuxu

Sony Ericsson Naite si poradí s EDGE, UMTS i s HSDPA, takže případné brouzdání na internetu a stahování souborů může být, v závislosti na infrastruktuře operátora, velmi svižné. Internetový prohlížeč NetFront nabídne přehlednou navigaci, líbí se mi, že telefon informuje obrovskou ikonou přes celý displej o připojování na celosvětovou síť, eliminují se tím stavy, kdy se nechtěně připojíte na wap, například u brandovaných telefonů, kde je internet na jedné z kontextových kláves. Pokud vám nebude prohlížeč vyhovovat, není nic jednoduššího, než si nainstalovat freeware Operu Mini. Plnohodnotnou navigaci jako takovou nečekejte, supluje jí aplikace GoogleMaps, která určuje vaši polohu v závislosti na souřadnicích BTS stanic. Mapy jsou navíc stahovány z internetu v reálném čase, takže pokud chcete tuto službu více využívat, přemýšlejte o neomezeném datovém tarifu.

75~0.jpg 23~10.jpg 48~4.jpg 49~5.jpg 34~8.jpg 58~2.jpg 78.jpg 39~4.jpg

Naite si pro vás připravil 175 MB interní paměti, určitá část je samozřejmě zabrána předinstalovanými objekty, takže počítejte s reálnými 80 megabajty, o další úložný prostor se postarají paměťové karty microSD. Základní balení žádnou kartu neobsahuje, takže si můžete kartu o vámi požadované velikosti koupit dodatečně. Určitě dobré řešení, koupíte si přesně tu kartu, která vám vyhovuje a nic nebude ležet v šuplíku zbytečně. Určitá změna se objevila v připojování k počítači. Přímo v menu telefonu si můžete vybrat výchozí USB režim, na výběr máte mezi režimem PC pro Windows, přenosem souboru, jiným operačním systémem nebo MTP (Media Transfer Protocol). Po připojení k počítači s MS Windows budete chvíli čekat, než se telefonu přiřadí ovladače. Na jiných systémech jsem připojení nezkoušel.

47~4.jpg 46~2.jpg 45~5.jpg 44~4.jpg 43~3.jpg 42~3.jpg 41~4.jpg 40~5.jpg

Protože novinka spadá mezi ekologické telefony, nalezneme přímo v menu uživatelskou příručku, kterou lze procházet v internetovém prohlížeči. Mimo to můžete ze sekce uživatelská nápověda stáhnout nastavení k webu a na MMS z internetu nebo zobrazit tipy a triky, které se budou hodit uživatelům-začátečníkům. Mimo USB lze využít také Bluetooth s profilem A2DP, což mimo jiné znamená, že si hudbu poslechnete i bezdrátově.

Do šířky jen manuálně

Ekologický telefon neznamená žádný kompromis, co se zábavy týče, zkrátka, každý telefon dnes musí předvést i nějakou tu porci zábavy a Naite není výjimkou. Začněme u nestárnoucí aplikace TrackID ke zjištění podrobností u přehrávané skladby a za sebe mohu říct, že stále funguje téměř bezchybně. Pozná ale povětšinou jen zahraniční interprety, s těmi českými bývají potíže. Žádnou novinkou nejsou ani aplikace MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ, které slouží, jak již názvy napovídají, ke skládání polyfonní hudby (nevím jaké bude v době empétrojek využití) a úpravu fotek a videa na telefonu. U Naite se ani mobilní hráč neztratí, k dispozici má hned čtyři přednastavené tituly - Brick Breaker, Kasparov Chess, QuadraPop a Sudoku. Zastavím se jen u QuadraPopu, který je přítomen ve své druhé generaci, která nabídne instalování témat do hry, která mohou kompletně změnit barvy i padající kameny.

30~9.jpg 26~7.jpg 32~9.jpg 25~9.jpg 5~48.jpg 61~1.jpg 62~1.jpg 63~3.jpg

O multimédia se opět stará sekce Média, která sdružuje fotografie, hudbu, videa a zmíněné hry. Hudební přehrávač umí hrát i na pozadí, na popředí zobrazuje informace o skladbě nebo album interpreta. Otočit na šířku ho musíme manuálně, akcelerometr chybí. Samozřejmostí je ekvalizér včetně MegaBassu s možností definování vlastní úpravy zvukového výstupu, nechybí ani Rozšířené stereo. Přiložená sluchátka, špunty, HPM-60 zní slušně, ale zázraky nečekejte, pokud plánujete Naite využít jako plnohodnotný kvalitní přehrávač hudby, doporučuji dokoupit lepší sluchátka z široké nabídky portfolia Sony Ericssonu. S připojeným handsfree zahraje také FM rádio s RDS. Videosoubory na Naite můžete převést v programu MediaGo, stačí vložit soubor a aplikace jej převede a přesune do telefonu přesně na míru jeho zobrazovacím možnostem a schopnostem.

Kéž by tu byl autofocus...

Už jen kvůli 2 Mpix snímači bez autofocusu můžeme mluvit o kroku zpět, nebo alespoň o přešlapování na stejném místně, na druhou stranu mobilní telefon může dobře posloužit jen pro focení momentek a k tomu i takováto výbava postačí. Měl jsem však namysli spíše interface fotoaparátu, v který je v zobrazení na výšku, což jsem již delší dobu u Sony Ericsson neviděl. Asi proto, že vyhrazená klávesa pro spoušť chybí, takže je pro focení využíván potvrzovací střed, narozdíl od klávesy spouště na pravém boku modelu G502. V nastavení nechybí možnost nočního režimu, samospouště nebo vyvážení bílé barvy. Můžete využít rámečků, efektů (sépie, černobílý obrázek, negativ, apod.) nebo nastavit kvalitu obrázku (normální nebo vysoká). Ke snímkům můžete přidat souřadnice jejich pořízení (geo-tagging) nebo nastavit zvuk uzávěrky včetně tichého režimu. S kvalitou fotografií nejsem vůbec spokojen, díky absenci autofocusu jsou obrázky mnohdy neostré, zabarvené do modra nebo přesvětlené. Také barevná věrnost rozhodně není stoprocentní a to jsem snímky vyfotil za denního světla. Naite použijete jen pro focení momentek, které budete ukazovat na displeji telefonu. Přenos fotek do počítače ani moc nemá smysl. Naite umí natáčet i videosekvence, v nejvyšší kvalitě mají QVGA rozlišení s 15 fps. Přesto může být kvalita fotek zlepšena v budoucím firmwarovém updatu.




Závěrečné pocity?

Testování telefonu mám sebou a jsem názorově na hraně mezi úspěchem a neúspěchem. Pokud však přihlédnu k cenovce, která je stlačena těsně pod hranicí 3500 Kč, dostávám to, co slýchám od většiny lidí ve svém okolí. Je to přesně ten typ telefonu, který nabídne za poměrně malou částku potřebné funkce s normálním vzhledem a i něco pomyslného navíc. Ocenit mohu přijatelné rozměry, osvědčenou platformu A200, podporu karet microSD nebo slušnou výdrž baterie. S Naite si pustíte hudbu, budete brouzdat na internetu přes UMTS a EDGE a díky GoogleMaps i určíte, kde se nacházíte. Po delším pobytu na trhu navíc spadne cena ještě níže, takže si troufám tvrdit, že ve své cenové hladině už nebude mít vůbec žádnou konkurenci. Na druhou stranu si myslím, že se nástupce G502 mohl více zaměřit na lepší ovladatelnost klávesnice, ale rozhodně nezklamal.

PB070357.JPG PB070358.JPG PB070360.JPG PB070361.JPG PB070363.JPG
PA030284.JPG PA030286.JPG PA030285.JPG PA030287.JPG PA030298.JPG

Obsah základního balení:

- Sony Ericsson Naite
- baterie BST-33 s kapacitou 950 mAh
- ekologická nabíječka EP300
- handsfree HPM-60

Zdroj: semania.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů