Čtvrtek, 28. března 2024

V OSTRAVĚ SE BUDE HÁZET MOBILEM!

V OSTRAVĚ SE BUDE HÁZET MOBILEM!

Už jste někdy měli chuť zahodit mobil? V úterý 6. září budete mít příležitost. Vše vypukne v 9 hodin na Masarykově náměstí v Ostravě, kde se koná krajské kolo Mistrovství ČR v hodu mobilem. Akce je součástí osvětového turné s názvem Zahoď mobil, které hledá historicky prvního mistra ČR v hodu mobilem. Po celý den budou mít velcí i malí návštěvníci možnost odevzdat vysloužilé mobilní telefony, zúčastnit se zajímavých soutěží, zabojovat o titul mistra republiky a od půl sedmé si poslechnout koncert kapely KRYŠTOF. Bližší informace jsou k dispozici na www.zahodmobil.cz.

"Turné má za cíl nejen najít mistra republiky v hodu mobilem, ale také podpořit třídění drobného elektroodpadu. Lidé se zde dozvědí, nejen proč a kde odevzdat k recyklaci staré elektro, ale mohou i pomoci druhým. Nefunkční telefony budou ekologicky zrecyklovány a vybrané stále funkční mobily budou repasovány a poputují k dětem do dětských domovů," říká Jitka Šimková z neziskové společnosti ASEKOL, která akci za podpory Moravskoslezského kraje a města Ostravy organizuje.

Návštěvníci si kromě hodu mobilem v několika disciplínách (hod mobilem do dálky, na cíl a freestyle) budou mimo jiné moci zakličkovat na vozítku Segway, zasoutěžit si ve vzpírání elektrospotřebičů nebo za doprovodu odborníků z České astronomické společnosti pozorovat černé skvrny a erupce na Slunci. Všichni zájemci, kteří na akci přinesou starý mobil nebo jinou funkční, ale i nepoužívanou drobnou elektroniku, budou navíc automaticky zařazeni do slosování o telefony SAMSUNG Galaxy Ace. Ty jsou určeny i pro vítěze hlavní soutěže v házení. Vrcholem celého dne bude koncert kapely KRYŠTOF, který začne v 18.30 hodin. Stejně jako vstup na akci i hodinový koncert kapely bude zdarma. Jako vstupenka pro diváky poslouží starý mobil nebo jakékoli drobné elektro či baterie, odevzdané na místě. Celým dnem provází známá dvojice Vojta Bernatský a Petr Svěcený.

Program nabídne zábavu i pro nejmenší děti. Mezi doprovodnými aktivitami jsou pro ně vedle IQ Parku připraveny i mnohé další naučné a zábavné atrakce. Děti se budou moci vyřádit ve skákacím hradu, nebo budou mít za úkol roztřídit předměty na elektro, plast, papír a oblečení. Nenásilnou a zábavnou formou se tak budou moci naučit, jak třídit odpad.

K podpoře akce se hlásí i samotný Moravskoslezský kraj. Potvrzují to slova 1. náměstka hejtmana kraje Miroslava Nováka: "Jsme rádi, že se turné Zahoď mobil zastaví i v Ostravě, protože akce tohoto typu dlouhodobě podporujeme. Ostrava je moderní město, a jako takové chce vzdělávat své občany o možnostech třídění nejen běžného odpadu, ale i toho elektrického a elektronického. A není lepší způsob jak edukaci provádět, než zábavnou formou."

Aktuální nejlepší výsledky v ČR
Filip Ismail (Mladá Boleslav) - 76,8 m
Kateřina Reehová (Hradec Králové) - 48,1 m

Světoví rekordmani
Chris Hughff - 95,83 m
Jana Singleton - 53,52 m

Kontakty

ASEKOL, s.r.o.: Československého exilu 2062/8, Praha 4, manažerka projektu: Jitka Šimková, e-mail: simkova@asekol.cz, tel.: 605 207 649, www.asekol.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů