Čtvrtek, 28. března 2024

V OSTRAVĚ LÉTALY VZDUCHEM MOBILY! REKORD ALE NEBYL POKOŘEN

V OSTRAVĚ LÉTALY VZDUCHEM MOBILY! REKORD ALE NEBYL POKOŘEN

Velký počet návštěvníků přišlo hodit telefonem do dálky na akci Zahoď mobil, která se v úterý konala v Ostravě. Velcí i malí zájemci se zúčastnili zajímavých soutěží, přinášeli vysloužilé elektro k recyklaci, ale především bojovali o postup do celostátního kola Mistrovství ČR v hodu mobilem. V ženské kategorii se stala mistryní Moravskoslezského kraje Barbora Rašková s výkonem 40,3 metrů a v mužské kategorii se mistrem kraje stal Jiří Nepraš, kterému se dokonce podařilo hodit 67,1 metru. Na akci se objevili i celebrity uměleckého světa. Kromě Richarda Krajča, který učil své krajany recyklovat elektroodpad a do hudební produkce se opřel opravdu naplno, házení mobilem do dálky a na cíl si vyzkoušel i mediálně známý pár Eliška Bučková a Václav Noid Bárta.
Mezi základními školami zvítězila ZŠ a MŠ Ludgeřovice a mezi středními Matiční gymnázium Ostrava. Programem provázela známá moderátorská dvojice Petr Svěcený a Vojtěch Bernatský, vrcholem celého soutěžního a osvětového dne byl koncert kapely KRYŠTOF, který se dočkal obrovského zájmu návštěvníků.
Akci pořádala nezisková organizace ASEKOL za podpory města Ostravy, soutěžilo se o hodnotné ceny věnované společností SAMSUNG. Další výsledky, fotografie a zajímavosti jsou k nalezení na www.zahodmobil.cz.
"Prostřednictvím akce jsme chtěli nejen najít mistra republiky v hodu mobilem, ale především zábavnou formou upozornit na skutečnost, že zdaleka ne všichni občané staré elektrospotřebiče třídí. Největší problém je přitom dlouhodobě především s těmi drobnými, jako jsou právě mobilní telefony," vysvětlila záměr Jitka Šimková, manažerka projektu, a dodala: "V poslední době však množství odevzdaného drobného elektroodpadu narůstá, což je skvělá zpráva."
ASEKOL na akci také představil červené kontejnery, které lidem přináší možnost pohodlného třídění drobného elektroodpadu. Umístěny jsou totiž ve většině měst a obcí v České republice, celkem jich je na 1 400. Patří do nich např. rádia, kalkulačky, mp3 přehrávače, elektronické hračky nebo třeba právě mobilní telefony. "Ty nám lidé mohou poslat také v rámci projektu Věnuj mobil. Stačí si na www.venujmobil.cz vyžádat obálku, kterou zašleme, do ní vložit telefon a bezplatně nám ji poslat zpět. Touto cestou vybíráme i funkční mobily, které po odborné kontrole předáváme dětem z dětských domovů. Lidé tak mohou nejen chránit přírodu, ale i pomoci dětem bez domova," řekla Šimková.
V uplynulém roce došlo k propojení zmiňovaného projektu Věnuj mobil se školním vzdělávacím programem Recyklohraní a jen za první pololetí se ve školách po celé republice vybralo více než 40 000 mobilních telefonů, čímž se zpátky do oběhu vrátí asi 1,5 kg zlata, 14,5 kg stříbra a více než 655 kg mědi.
Výsledky krajského kola Mistrovství ČR v hodu mobilem do dálky
Umístění
Ženy
Vzdálenost (m)
Muži
Vzdálenost (m)
1.
Barbora Rašková
40,3
Jiří Nepraš
67,1
2.
Ivana Vaculová
32,9
Roman Slíva
65,0
3.
Veronika Hájková
32,4
Robin Lambert
51,1
Aktuální nejlepší výsledky v ČR
Filip Ismail (Mladá Boleslav) - 76,8 m
Kateřina Reehová (Hradec Králové) - 48,1 m
Světoví rekordmani
Chris Hughff - 95,83 m
Jana Singleton - 53,52 m
Další informace o turné Zahoď mobil
Cílem sportovně edukativního turné Zahoď mobil je nejen najít historicky prvního mistra České republiky v hodu mobilem, ale také vzdělávat občany o možnostech a dopadech třídění a recyklace elektrospotřebičů. Turné již během své jarní části navštívilo osm měst, nyní v září putuje po dalších pěti.
Nejlepší vrhači v každém městě získávají chytrý telefon SAMSUNG Galaxy Ace, stejně jako vylosovaní šťastlivci z řad těch, kteří na akci přinesou a odevzdají starý telefon. Vítězové krajských kol turné Zahoď mobil budou pořádající společností ASEKOL pozváni v příštím roce do Prahy na celorepublikové finále. Mistr ČR pak bude vyslán na mistrovství světa.
Hod mobilem je sportovní odvětví, které bylo založeno v roce 2000 ve Finsku, kde se také každoročně koná mistrovství světa v této netradiční disciplíně. Národní mistrovství se pořádají v řadě evropských států, například v Norsku, Švýcarsku, Velké Británii, Španělsku a Lichtenštejnsku, ale i ve Spojených státech. Mužský světový rekord drží Chris Hughff z Velké Británie hodem dlouhým 95,83 metrů, ženský rekord Jana Singleton (také z Velké Británie) s délkou 53,52 metrů. Nejlepším dosavadním výkonem v ČR je 76,80 m v mužské kategorii a 48,10 m v ženské kategorii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů