Sobota, 27. dubna 2024

Vzniklo nové sdružení propagující obnovitelné zdroje energie

Vzniklo nové sdružení propagující obnovitelné zdroje energie

Ostrava Až deset procent energie, která je třeba pro chod domácností, podniků a dalších institucí v Moravskoslezském kraji, by do dvaceti let měly dodávat alternativní zdroje. Shodli se na tom zakládající členové Moravskoslezského sdružení pro využívání obnovitelných zdrojů energie, které si klade za cíl propagaci těchto zdrojů.
\" Je to pro nás stejně významný cíl, jakým je pro Američany vyslání člověka na Mars,\" řekl jeden ze zakladatelů sdružení a krajský zastupitel Jiří Krist. Podle něj bude ale obtížné tak vysokého podílu energie z alternativních zdrojů dosáhnout. \" V současné době jsou obnovitelné zdroje téměř zanedbatelným prvkem. V kraji totiž podnikatelé, kteří pracují v tomto oboru, do sítě nedodávají ještě ani jedno procento potřebné energie,\" uvedl Krist. P rávě kvůli dosažení změny tohoto stavu sdružení vzniklo, poznamenal.
\" Chceme seznamovat dodavatele čisté a levnější energie s možnými odběrateli. P ropagovat a šířit osvětu. N e každý ví, že třeba mokré dřevo ve špatném topeništi může být pro životní prostředí mnohem škodlivější než dobře spalovaný koks,\" řekl Krist. Podle něj lidem chybí informace i o tom, jaké dotace mohou od státu při budování ekologicky šetrných kotelen získat.
Krist řekl, že spalování biomasy by nemělo být pouze výsadou velkých elektráren.\" N a ustavujícím jednání zazněla myšlenka, že alternativní zdroje energií by měly rozhoupat ekonomiku na venkově,\" řekl Krist. P odle jeho odhadů by v rámci Moravskoslezského kraje společnosti, které nabízejí jako palivo piliny, dřevo, šťovík či slámu, mohly v budoucnu vydělat až 500 milionů korun za rok.
Výroba energie z alternativních zdrojů zachránila před krachem velkovýkrmnu prasat ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku. Její vedení se rozhodlo zpracovávat trus vepřů, ze kterého vyrábí bioplyn, a z něj pak elektřinu, kterou dodává do sítě. Firma se k tomuto kroku přiklonila proto, že pouhá výroba masa je pro ni ztrátová. N a obnovitelné zdroje vsadilo i vedení zemědělské společnosti ve Vítkově na Opavsku. N a polích vysadilo šťovík, ze kterého vyrobí biomasu a tou chce vytápět léčebnu dlouhodobě nemocných a 145 bytů.

Zdroj: Moravskoslezský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů