Pátek, 10. května 2024

Je to pouze první krůček

Je to pouze první krůček
Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií byl konečně novelizován. Novela má č. 359/2003 Sb. a je namístě se ptát, zda je dostatečná. Je třeba prohlásit, že nikoliv.

O vlastním hospodaření s energií je toho totiž v zákoně pramálo. Jakoby formální chyba, v názvu zákona totiž chybí písmeno \"s\", signalizovala současné problémy.

Hlavní diskuse v uplynulých třech letech (začala ještě nad návrhem) se soustředila na problematiku auditů. Na jejich rozsah a termíny vyhotovení. Teprve praxe, kdy i Státní energetická inspekce začala být zahlcována žádostmi o udělení různých výjimek, dovedla původní zastánce co největšího rozsahu auditů ke změně pohledu na celou záležitost. Přijatá novela řeší vzniklou situaci pouze zčásti. O rok prodlužuje lhůtu na zpracování auditů na provozovaná energetická zařízení a budovy. Dále pak stanoví, že povinnost zpracovat energetický audit se nevztahuje na energetické hospodářství a budovy, u kterých bylo vydáno stavební povolení nebo ukončena výstavba nebo změna dokončené stavby:

do 31.12. 2001 se státní dotací poskytnutou Českou energetickou agenturou v rámci jejího programu, nebo

do 31.12. 2001 se státní dotací nebo půjčkou SFŽP, Ministerstva pro místní rozvoj nebo Ministerstva zemědělství České republiky.

Zákon však neobsahuje povinnost s energií hospodařit, což nelze jinak než prostřednictvím energetického managementu. Jsem si vědom skutečnosti, že je nedůvěra k obnovení činnosti energetiků na různých úrovních, ale zkušenosti z řady států západní Evropy (i větších měst ČR) ukazují, že ustavení funkce energetika se vyplatí.

AUTOR: Josef Šalda
předseda Energetické komise Svazu měst a obcí ČR a člen Zastupitelstva města Čelákovice
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů