Pátek, 26. dubna 2024

Strana zelených vyzývá zastupitele, aby iniciovali partnerství s obcemi v postižených oblastech

Strana zelených vyzývá zastupitele, aby iniciovali partnerství s obcemi v postižených oblastech

Předseda Strany zelených Jan Beránek dnes vyzval zastupitele za Stranu zelených, aby se ve svých obcích a městech pokusili iniciovat partnerství s městy a obcemi v postižených oblastech. S hledáním partnerů by mělo skrze zastupitelské úřady pomáhat ministerstvo zahraničí. Strana zelených je ochotna případným zájemcům pomoci s vyjednáním kontaktů prostřednictvím svých expertů.

Vánoční katastrofa v podobě zemětřesení a tsunami v jihovýchodní Asii zaměřila pozornost světové veřejnosti na problém chudých přímořských oblastí a malých ostrovů. Jejich obyvatelé jsou přitom vystaveni nejen jednorázovým následkům přírodní pohromy, ale čelí i chronické chudobě a ničivým důsledkům klimatických změn, zejména častějším záplavám a růstu hladiny oceánu.

Po zajištění akutní humanitární pomoci by měly následovat dlouhodobější projekty zaměřené na obnovení a posílení místních ekonomik a společenství, které se budou dlouho vzpamatovávat. I drobné projekty, do nichž se mohou zapojit obce, občanská sdružení i další organizace, mohou přinést konkrétní užitek. Může jít například o projekty, které zajistí trvalý přístup k nezávadné pitné vodě, pomohou budovat školství, podpoří znovu oživení ekonomiky a zemědělské produkce. Je třeba se zaměřit na pomoc malým a středním podnikatelům protože hrozí, že jejich trhy převezmou producenti z jiných regionů, a to především prostřednictvím velkých korporací.

„Poskytnutí okamžité humanitární pomoci je naléhavé a nezbytné, ale nesmíme skončit u toho, že takto uhasíme hlavní dnešní požár. Chudé oblasti postižené tsunami potřebují naši dlouhodobou pomoc, aby se mohly postavit na vlastní nohy. Vyzývám proto zastupitele za Stranu zelených, aby se ve svých obcích a městech pokusili iniciovat partnerství s obcemi v postižených oblastech,“ říká předseda Strany zelených Jan Beránek.

„Strana zelených si je vědoma, že problémy je třeba řešit komplexně. Stojíme před potřebou myslet na partnerství založeném na principech šetrného a udržitelného rozvoje. Zde je nutné poskytnout možnost ekonomického rozvoje chudým oblastem, které jsou závislé na produkce specifických komodit a vývoz finálních produktů  - ten je však ze strany bohatých zemí omezován obchodními bariérami. Česká republika a Evropská unie by měli v rámci ekonomické pomoci a spolupráce nabídnout preferenční možnosti dovozu zboží z postižených oblastí, omezit patentovou ochranu léků a zařízení na výrobu obnovitelné energie i pro zajištění zdravotně nezávadné vody,“ dodává.

Kontakt:

Jan Beránek, předseda Strany zelených, tel. 604 207 305

www.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů