Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Paříž - V zámeckém parku ve Versailles byl dnes poražen dub, který jako poslední zdejší strom pamatoval krále Ludvíka XIV., jenž žil v letech 1643 až 1715.  Zasazen byl už v roce 1681 a říkalo se mu "dub Marie Antoinetty". Rozmařilá královna, jejíž život skončil v roce 1793 na popravišti, prý pod ním totiž během svých pobytů v zámku Trianon ráda odpočívala.  Mohutný, 35 metrů vysoký strom se stal pozdní obětí vichřice, která se parkem přehnala v roce 1999. Ta polámala stromy okolo něho, takže už nemohl tak dobře odolávat rozmarům počasí a postupně usychal. Poslední ránu mu zasadila předloňská obrovská vedra. Na jeho místo má být příští měsíc zasazen znovu dub.  

Více sběrných nádob na tříděný odpad a více zlikvidovaných starých lednic a mrazáků mohou pořídit obce v kraji díky grantu, který dostaly z nadačního fondu americké společnosti sídlící ve Stříbře na Tachovsku. Firma dala na dva ekologické projekty obcí v kraji zhruba 345 tisíc korun. K likvidaci starých lednic a mrazáků přispěje polovina částky.

Merklín - Přibližně 2,5 milionů korun bude stát rekultivace bývalé skládky Elektroporcelánu v katastrálním území Merklína. Investiční akce bude mimo jiné zahrnovat přípravu podloží tohoto před třemi lety zrušeného odkladiště rozbitých šamotových izolátorů k zalesnění. Práce na rekultivaci podle starosty Josefa Níče začnou s největší pravděpodobností v květnu letošního roku a trvat by měly do září.
"Podařilo se nám získat dotaci z Evropského fondu Phare. Ještě v současné době se skládka monitoruje. Umisťovaný odpad však byl bezpečný a celá lokalita se tím pádem může zalesnit," vysvětluje starosta Níč.

Lidé, kterým není lhostejná současná neúsná situace na silnici E55, se včera začali v hojném počtu podepisovat pod znění petice NE dalším průtahům stavby dálnice D8, NE výstavbě tunelu Kubačka.
Petici iniciovali starostové obcí při E55. Požadují v ní urychlenou dostavbu dálnice D8. Reagovali tak na petici sdružení Děti Země, která vyzývá k podpoře výstavby jednoho dlouhého tunelu namísto původně uvažované varianty. Zaplněné podpisové archy mají zalarmovat zastupitele kraje, aby nepřistoupili na ekology prosazovanou verzi.

Příbram - Delegace dobříšských občanů a zastupitelů, kteří v závěru minulého týdne navštívili družební holandské město Mierlo, si kromě jiného prohlédla krajinu z vrcholku rekultivované skládky komunálního odpadu. Ta s nadsázkou údajně patří k nejvyšším bodům nizozemského království.

Mratín - Ani téměř po roce policie neuzavřela složitý případ zmizelých 40 tun nebezpečného toxického odpadu pocházejícího původně z Milovic, které kdosi v listopadu 2003 odvezl ze skladu v Mratíně u Prahy neznámo kam. "Stále probíhají výslechy, ale vypadá to, že jsme na dobré cestě," uvedla policejní mluvčí okresu Praha-východ Diana Bušková. Okresní státní zastupitelství by mělo znovu vyhodnotit stav šetření v polovině února a rozhodnout o dalším postupu. Podle státního zástupce Františka Krejčího ale není jisté, že už padne nějaké rozhodnutí. Vyšetřovatelé také údajně prověřují určitou lokalitu, kam mohla část odpadu zmizet. Do nevyhovujícího mratínského skladu se odpad s obsahem polychlorovaných bifenylů dostal před lety z bývalé skládky v Milovicích. Poté co byl objeven, ujal se organizování odvozu kraj. Zřejmě právě v době, kdy byl odvážen, zmizelo 40 tun. Česká inspekce životního prostředí s obavami, že dojde k ohrožení životního prostředí a zdraví a s odkazem na možné porušení zákona, věc předala policii. Ta upozorňuje na složitost případu, protože v něm figuruje několik vzájemně propojených firem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů