Úterý, 19. března 2024

Ministr Libor Ambrozek přislíbil pomoc valašským neziskovkám

Ministr Libor Ambrozek přislíbil pomoc valašským neziskovkám
VALAŠSKO - Nejen slavnostní výkop akce Čistá řeka Bečva v Lidečku byl smyslem pondělní návštěvy ministra životního prostředí Libora Ambrozka na Valašsku. Coby čestný předseda Českého svazu ochránců přírody jednal také se zdejšími zástupci nestátních neziskových organizací.

Pracovní schůzky s ministrem životního prostředí se zúčastnili zástupci ochránců přírody z Valašského Meziříčí, Valašských Klobouk i občanského sdružení Francovka z Francovy Lhoty a vsetínského Alceda. " Organizace, které se ve větším či menším rozsahu zabývají ochranou přírody a životního prostředí, s ministrem projednávaly problémy, s nimiž se musejí potýkat při své činnosti," přiblížil jednání Jiří Jurečka z ČSOP Valašské Meziříčí. K nejzávažnějším otázkám patřila například změna grantové politiky ministerstva životního prostředí. " V minulých letech byla u většiny grantových programů ministerstva určena horní hranice podávaných projektů na sto tisíc korun. Letos se u všech zvedla na čtvrt milionu, což zvýhodňuje velké profesionální organizace na úkor malých," upozornil jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.
Tato skutečnost přináší problémy malým organizacím nebo jednotlivcům, kteří chrání přírodu ze zájmu a stěží mohou dát dohromady třicetiprocentní povinnou spoluúčast na schválených projektech. " Ta v případě čtvrtmilionového grantu činí přes osmdesát tisíc korun. Když jim navíc žádost o velký grant nevyjde, nemají na celý rok nic," zdůraznil meziříčský ornitolog Miroslav Dvorský. Letos přitom dala při stejném množství peněz na grantovou politiku komise přednost právě větším projektům. " Řada neziskových organizací, na něž se nedostalo, musí pro nedostatek financí ukončit svou činnost nebo propouští zaměstnance," doplnil Dvorský.
K celkovému omezení dotačních zdrojů došlo podle ochránců přírody v posledních dvou letech, a to zvláště po vstupu naší republiky do Evropské unie. " Je to do jisté míry součástí naší politiky, abychom vytvořili silná a životaschopná ekologická centra, která by byla schopna stabilně pracovat pro ochranu přírody a na která by se v lepších časech nabalovala menší. Negativní vliv na práci malých organizací jsme ale podcenili a pokusíme se s tím pro příští rok něco udělat," slíbil Libor Ambrozek s tím, že ještě letos přidá na grantové projekty ministerstva životního prostředí další dva miliony korun, které měl rezervovány pro podobné účely.
Podporu přislíbil ministr také ve vztahu k Českému svazu ochránců přírody. " Je to asi jediná celostátní ochranářská organizace, která je schopna vytvořit stabilní strukturu krajských středisek financovanou z prostředů EU, případně krajů," uvedl Libor Ambrozek.

JAN PATKOŠ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů