Sobota, 27. dubna 2024

Kraj vyhověl námitkám ekologů

Kraj vyhověl námitkám ekologů
Krajský úřad Libereckého kraje vyhověl námitkám ekologů a zamítl žádost Povodí Ohře o vydání závazného stanoviska k zásahu do koryta řeky Ploučnice. Změnil tím původní rozhodnutí českolipského městského úřadu z loňského října, proti němuž se odvolalo českolipské Hnutí Duha a regionální pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život.
"Hlavním důvodem, proč krajský úřad našemu odvolání vyhověl, je fakt, že dolní tok Ploučnice, jehož se měl zásah týkat, je nejnověji zařazen do seznamu evropsky významných lokalit, které jsou zvláště chráněné," uvádí Pavlína Lomičová z Hnutí Duha. Právě kvůli tomu musí být každý zásah, který by mohl ohrozit zájmy ochrany přírody, pečlivěji a podrobněji zvažován. Dolní Ploučnice je navržena jako chráněné území mimo jiné pro lososa atlantského, vydru říční a další druhy živočichů a rostlin.
Krajský úřad zdůraznil, že svým rozhodnutím nezakázal jakékoliv zásahy do dolní Ploučnice. Pokud však Povodí Ohře projekt opakovaně podá, musí nechat zpracovat komplexní posouzení vlivu na životní prostředí (tzv. EIA), jak to u zvlášť chráněných území požaduje zákon. Až podle výsledku EIA bude možno o případném zásahu rozhodnout.
"Městský úřad se bude k tomuto záměru znovu vyjadřovat až poté, kdy budou známé výsledky EIA," poznamenala vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Růžena Konvalinová. Připomeňme, že plánované úpravy mají vrátit koryto Ploučnice do stavu z roku 1912, kdy byla provedena první regulace. "Úpravy řeší ochranu před jednoletou vodou a nedotknou se meandrů. Plánujeme prohrábky sedimentů a úpravy břehů přírodním materiálem," řekl tiskový mluvčí Povodí Ohře Václav Svejkovský.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů