Sobota, 4. května 2024

Kulatý stůl 1 – Cestovní ruch a životní prostředí

Kulatý stůl 1 – Cestovní ruch a životní prostředí
 

Debatu o vztazích mezi cestovním ruchem a životním prostředím řídil poradce ECEAT CZ Ing. Michal Burian, Ph.D. a se stěžejními příspěvky v ní vystoupili Doc. RNDr. Josef Zelenka z Univerzity Hradec Králové, ředitelka odboru lidských sídel a člověka Ministerstva životního prostředí Ing. Martina Pásková, Ph.D. a Ing. Šárka Tittelbachová z odboru koncepce a mezinárodní spolupráce v cestovním ruchu Ministerstva pro místní rozvoj.

Josef Zelenka hovořil o optimalizaci cestovního ruchu a minimalizaci jeho negativních dopadů. Mezi jiným si také posteskl, že pokud se mluví o úspěších, je to většinou ve spojitosti s kvantitou a udržitelnost z hlediska životního prostředí je jaksi v pozadí. Upozornil, že existují komunity, které nechtějí být cestovním ruchem rušeny. Certifikaci kvality služeb označil za záruku kvality jak pro zákazníka, tak pro životní prostředí.

Martina Pásková otevřela staré téma, proč se Ministerstvo životního prostředí pouští do cestovního ruchu (neřekla to sice implicitně, ale z jednoho semináře na Regiontouru v Brně vyplývá, že v pozadí jsou mimo jiné i napjaté vztahy se Svazem měst a obcí). Za stěžejní otázky považuje způsob, jak sloučit zájmy rozvoje venkova a ochrany přírody a jak najít kompromis mezi komercí a ochranou životního prostředí. Východisko vidí v síti šetrné turistiky a systému ekocertifikace služeb na dobrovolném základě.

Šárka Tittelbachová upozornila na to, že se neustále mluví o destinačním managementu, ale ve skutečnosti není nikde žádný vidět.

Michal Burian podal obecné informace o ECEAT jako o mezinárodní organizaci s národními partnery, jejichž cílem je podpora šetrného cestovního ruchu. Zdůraznil, že podniky o 1 – 5 zaměstnancích (a takových je v cestovním ruchu drtivá většina) nemohou nikdy dosáhnout například na certifikát ISO. Proto je certifikuje ECEAT (udělil už 143 ekocertifikátů).

Následná debata se mimo jiné točila kolem velkých problémů, které způsobuje politické rozdělení republiky na kraje versus rozdělení na turistické regiony a oblasti, a to zejména v oblasti spolupráce, financování a marketingu.

Text a foto Dean Valášek
Zdroj: http://www.cot.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů