Sobota, 27. dubna 2024

Ministr Ambrozek děkuje poslancům. Zvedli ruku pro zdraví nás všech.

Ministr Ambrozek děkuje poslancům. Zvedli ruku pro zdraví nás všech.

„Vláda dala svým programovým prohlášením jasně najevo, že považuje ochranu životního prostředí za svou prioritu a nepřipustí změkčování ekologických standardů. Důležité je to zejména v současné době, kdy se neustále objevují návrhy, směřující opačným směrem. Ekologická legislativa přitom přináší společnosti jednoznačné zisky – chrání zdraví, šetří náklady na zdravotní péči,  podporuje rozvoj nových technologií a zvyšuje efektivitu a konkurenceschopnost ekonomiky. Děkuji proto všem poslancům, kteří dnes pro tyto cíle zvedli ruku. Pomohli nejen chránit přírodu, ale zejména zdraví nás všech,“ komentuje hlasování o důvěře vládě Jiřího Paroubka ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Ekologická opatření jsou dnes jednoznačně katalyzátorem ekonomického rozvoje. Zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie například přinese do České republiky investice v řádech desítek miliard korun, recyklace odpadů brání plýtvání surovinami a energií a přináší řádově více pracovních míst než jejich skládkování. 

Programové prohlášení vlády obsahuje v ekologické oblasti řadu konkrétních závazků:

·        Nepřipustí snížení úrovně ochrany životního prostředí a přírody jako důležitého předpokladu pro zajištění kvalitních podmínek pro život občanů.

·        bude respektovat princip účasti dotčené veřejnosti na rozhodování ve věcech životního prostředí (Aarhuská úmluva) a zachová současnou úroveň občanských práv v této oblasti.

·        vytvoří podmínky pro kvalitní péči o soustavu chráněných území NATURA 2000 a bude přitom podporovat větší zainteresovanost vlastníků, obcí a neziskového sektoru a finanční náhrady za způsobené újmy,

·        projedná koncepci rozpočtově neutrální ekologické daňové reformy a předloží návrhy příslušných zákonů,

·        připraví program podpory využívání energie z obnovitelných zdrojů v součinnosti se zainteresovanými resorty.

Vláda také podpoří snižování energetické náročnosti hospodářství a negativních vlivů dopravy na životní prostředí,  bude podporovat železniční a veřejnou dopravu a do péče o krajinu bude investovat přinejmenším stejný podíl dotací jako v současné době.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů