Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská unie odmítla "alternativní Kjóto"
Spojené státy, Austrálie a čtyři asijské země se dohodly na partnerství, v jehož rámci hodlají prosazovat v boji s emisemi skleníkových plynů využívání nejmodernějších technologií. Dohoda, na níž se podílejí i Čína, Indie, Japonsko a Jižní Korea, nezavazuje účastníky ke konkrétnímu omezování emisí, jak to činí Kjótský protokol. USA jsou nyní spolu s Austrálií jedinými rozvinutými zeměmi mimo Kjótský protokol z roku 1997, jehož omezení se zatím nevztahují na rozvojové státy. Japonsko, Čína, Indie a Jižní Korea jej ratifikovaly. Bush při oznámení dohody ve středu uvedl, že má za cíl omezovat globální oteplování a současně prosazovat ekonomický rozvoj. Evropská unie v reakci na zveřejněnou dohodu uvedla, že bude pokračovat v tlaku na závazné omezení emisí skleníkových plynů. Podle Bruselu nová iniciativa významné snížení emisí nepřinese.

Evropská komise otevřela konzultaci k dalšímu rozvoji vnitrozemské vodní dopravy. Komise totiž koncem roku 2005 chce vydat sdělení, ve kterém by stanovila akční plán pro tuto oblast dopravy s cílem plně využít potenciálu vnitrozemské vodní dopravy a více tento způsob dopravy propagovat. K dispozici je konzultační dokument, který obsahuje návrhy Komise. Konzultace je otevřena do 31. srpna 2005.
Další informace:
http://europa.eu.int/comm/transport/iw/prospect/index_en.htm
http://europa.eu.int/comm/transport/iw/doc/
2005_07_14_consultation.pdf

Vrchní soud v Olomouci zamítl žalobu publicisty Ivana Breziny na předsedu Strany zelených Jana Beránka. Uvedla to mluvčí strany Jana Ulbrychová. Šéfa Zelených Brezina žaloval kvůli výroku otištěném v květnu 2003 v rozhovoru pro Právo. Nelíbilo se mu Beránkovo tvrzení, že "nefunguje jako nezávislý novinář, ale jako člověk, který v minulosti psal na zakázku různých lobby a snažil se poškozovat ekologické iniciativy".

Chrást u Plzně - Pořádnou dávku drzosti musí mít člověk, který se rozhodl zbavit hromady střešní krytiny. Odvezl ji totiž na hranici přírodního parku u řeky Berounky. Složené tašky se podle chatařů, kteří v lokalitě zvané Houští pobývají, objevily ve čtvrtek. Případem už se zabývá obecní úřad.
"Občas se stává, že se odpad objeví na místech, kde dřív bývaly černé skládky. Nepamatuji ale, že by ho někdo vyvezl právě na zmíněné místo, které navíc těsně sousedí s přírodním parkem. Je to zarážející," říká starosta Jan Mastný.
Už včera začali lidé z obecního úřadu pátrat po člověku, který mohl tašky v přírodě vyhodit.
"Začali jsme například zjišťovat, kdo má platné stavební povolení nebo provádí stavební úpravy, při nichž by se mohl chtít krytiny zbavit. Pokud původce odpadu nenajdeme, bude se muset o likvidaci postarat obec," konstatuje starosta.

Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon dnes po zasadnutí obvodného krízového štábu v meste Vysoké Tatry vydal úplný zákaz vstupu do lesných pozemkov na území Vysokých Tatier.
Odvolanie zákazu súvisí so zvládnutím požiaru, ktorý vypukol v sobotu napoludnie a na území Vysokých Tatier zasiahol 200 hektárov lesa. Podľa ministra pôdohospodárstva môžu zákaz odvolať ešte dnes, prípadne v pondelok. Horská záchranná služba (HZS) zároveň vydala zákaz vstupu na všetky chodníky, aby sa predišlo ďalším ohrozeniam.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů