Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jaké jsou v Rumunsku aktuální investiční příležitosti?
V zásadě platí, že rumunský trh stále ještě není naplněn. Perspektivních oborů k podnikání nebo k investování je celá řada. Kromě velmi aktuální obnovy energetiky a infrastruktury a několika tradičních jistot, jako jsou dopravní prostředky a některé spotřební výrobky, které všichni dobře známe, je zde celá řada dalších možností. Namátkou můžeme jmenovat odpadové hospodářství a různé obory související s ekologií a s likvidací zátěží. Dále se lze uplatnit ve všem, co souvisí se stavebnictvím, dodávkami menších a středně velkých technologických linek či součástí.

Bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu bude zřejmě muset ve funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže poněkud změnit své preference. Chce nyní např. chránit malé podniky před silnými firmami. Na ministerstvu, kde působil od února 2003, obvykle chránil největší české společnosti před ještě většími konkurenty (energetika, hutě). Osobně se zasadil o podobu energetické koncepce a za jeho působení proběhly významné privatizace (Unipetrol, Vítkovice Steel). Vysloužil si titul Ropáka roku, ale také uznání mnohých, protože byl srozumitelný, razantní, nebál se vystupovat veřejně i s hodně kontroverzními názory. Byl v podstatě nejvýraznější postavou resortu a jistě se nebude držet v pozadí ani v novém úřadě. Dokáže ovšem přes českou košili nasadit evropský kabát?

1. Září
zahájí ministři Zgarba a Ambrozek Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

Príspevok výrobcov a dovozcov za motorové vozidlá do Recyklačného fondu sa od soboty 27. augusta opäť upravil na 3 000 SK za jedno vyrobené alebo dovezené vozidlo. Informovala o tom vedúca úseku riaditeľa recyklačného fondu Magdaléna Sedláčková.
Stalo sa tak na základe redakčného oznámenia o oprave chyby vo vyhláške Ministerstva životného prostredia SR. Podľa oznámenia je zníženie sadzby príspevku do Recyklačného fondu z 3 000 Sk na 2 000 za motorové vozidlo platné až od 1. októbra 2005. Dovtedy zaplatí každý dovozca za jedno vozidlo do fondu 3 000 Sk. Oznámenie o chybe bolo publikované v Zbierke zákonov číslo 162, ktorá vyšla 27. augusta 2005.

Účastníci setkání veterinárních expertů EU se dohodli, že není nutné přijímat opatření, která by zakazovala venkovní výběh drůbeže. Riziko zavlečení viru ptačí chřipky z Ruska migrujícími ptáky je velmi malé. Evropská komise však požádala členské státy o posílení dohledu a na podporu tohoto úsilí poskytne finanční prostředky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů