Sobota, 4. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

 Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se ve čtvrtek 3. listopadu zúčastní slavnostního otevření kogenerační jednotky na biomasu v Trhových Svinech, která bude společně vyrábět teplo a elektrickou energii. Její vybudování podpořil Státní fond životního prostředí. Akce začíná v 9.30 na centrální kotelně v Trhových Svinech.

Tak je to tu, italští výzkumníci, kteří přišli s prvním klonovaným koněm, potvrdili tento týden narození 14 klonovaných mláďat prasat v Laboratořích reprodukčních technologií v Cremoně... Vědci již mají na kontě klony ovcí, myší, skotu, koz, králíků, koček, prasat, oslů a psů. Výzkumníci se zaměřují na prasata právě z důvodu výzkumu transplantací a to díky podobnosti s člověkem, z hlediska anatomie a fyziologie.

Na 250 až 300 lidí se v neděli odpoledne sešlo před obecním úřadem v Opatovicích nad Labem, aby zde demonstrovali proti plánované výstavbě spalovny komunálního odpadu v katastru obce. Zařízení, které by mělo ročně spálit 100.000 tun odpadu, chce v Opatovicích vybudovat Pardubický kraj.
Založil již společnost EVO, která by měla spalovnu provozovat. "Naši zastupitelé bez našeho vědomí schválili vstup do této společnosti. My tu ale spalovnu nechceme," řekl organizátor akce Jan Žižka. Stanovisko starosty obce se získat nepodařilo.

Ekologičtí   aktivisté z organizace   Greenpeace  obsadili včera komín chemické továrny Deza ve Valašském Meziříčí. Chtěli tak podpořit petici k nové evropské chemické politice REACH, kterou projednává Evropský parlament. U firmy protestovala i další skupina aktivistů proti výrobě ftalátů. "Představují skupinu látek, která je jednou z nejvíce zdraví ohrožujících," uvedl ředitel kampaní   Greenpeace   v České republice Jan Piňos. Podobné akce se konají souběžně u více továren v Evropě.

Skupina kritiků největšího maloobchodního řetězce světa, americké Wal-Mart Stores, zahajuje první televizní kampaň, ve které chce vystoupit proti některým aktivitám řetězce. Šot bude trvat 30 vteřin a objeví se v televizních sítích CNN a CNBC. Kritici se snaží upozornit na to, že Wal-Mart vyplácí nízké mzdy a nepřiznává některé zaměstnanecké výhody, v reklamě ale poukážou také na další problémy, třeba otázka ochrany   životního     prostředí  . Reklama bude koncipována jako krátký dokument. Skupina, která se na řetězec chystá, si říká Wake-Up Wal-Mart (Probuďte Wal-Mart) a na jejím financování se podílejí odbory.

Vamberk - Ředitelství silnic a dálnic by mělo do konce listopadu dokončit výstavbu protihlukových bariér, které montuje na mostě vamberského obchvatu.
"Iniciativa vznikla na základě petice občanů, kteří si stěžují na nadměrný hluk. Ten byl skutečně na jedné straně naměřen, a i když na opačném konci byly hodnoty na hranicích, investor se rozhodl vybudovat stěny za čtyři miliony korun i tam," uvedl vamberský starosta Jiří Mazúch, který teď shání projektanta.
"Stěny asi z dvoucentimetrového skla, dovezené z Rakouska, totiž jeden z domků úplně nezakrývají," popsal výtku občanů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů