Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OLOMOUC - Dvě stovky raků z olomoucké odchovny bylo v minulých dnech vysazeno do vodní nádrže v Olomouci-Radíkově.
Projekt návratu kriticky ohrožených raků říčních do nádrže po její celkové rekonstrukci podpořilo město Olomouc částkou 49 000 Kč, uvedl vedoucí tiskového oddělení statutárního města Olomouc Ivan Rašťák. S vypouštěním raků do volné přírody začali v Olomouci již před 16 roky.

Pardubice - Skládka znečištěné zeminy, již počátkem srpna bez povolení založily na poli u Staročernska na Pardubicku firmy podílející se na stavebních pracích v bývalé Tesle Přelouč, je zlikvidována. Rozbory prokázaly, že chemikálie obsažené v zemině neznečistily zemědělskou půdu. Česká inspekce životního prostředí tento týden ukončí správní řízení, které zahájila s viníky.

Mimo mísu. Americká environmentální organizace Bluewater Network spustila reklamní kampaň namířenou proti automobilce Toyota. Vyčítá jí, že průměrná spotřeba všech vozů, které v USA prodala, byla loni 8,55 litru na sto kilometrů, zatímco v roce 1985 byla o 0,7 litru nižší. Toyota však před deseti lety prodávala především malé vozy, zatímco teď prodává i luxusní vozy a také SUV.

GWR - Největší lesní škody napáchané kyselými dešti
Ano, i takovýto rekord reprezentuje naši zemi v Guinessovce, nemilé, že?
A to dokonce bylo u nás prý kyselými dešti poškozeno a zničeno plných 71 % lesů. A nejzávažnější je v oblasti severní Moravy, která je zatěžována velkým objemem splodin z fosilních paliv z okolního průmyslu umístěném ve východním Německu a jižním Polsku.
Ale na druhou stranu letos byla česká metropole Praha vybrána jako místo druhé největší konference na téma kyselých dešťů Acid Rain 2005 v historii právě kvůli historicky nejrychlejšímu snížení oxidů síry v ovzduší. To ovšem neznamená, že kyselé deště dál neničí české lesy.
Sice už dnes nemáme velkoplošné úhyny lesa, které byly charakteristické právě pro sedmdesátá a osmdesátá léta, ale neustále můžete zaznamenat zprávy o tom, jak jsou lesy stále poškozovány. Je to proto, že zejména na horách byly půdy dlouhodobě poškozovány a ta dnešní úroveň kyselého deště stačí k tomu, aby ty půdy byly ve špatném stavu dál udržovány

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů