Úterý, 19. března 2024

Starostové: Technoparty tu nechceme!

Starostové: Technoparty tu nechceme!

Akce ve vojenském prostoru není podle nich legální

DOUPOV - Ode dneška za 42 dní vypukne pravé peklo, hrozí se starostové obcí kolem Doupova. Technoparty CzechTek má na území vojenského újezdu Hradiště vypuknout koncem července. Ministerstvo obrany už podepsalo s organizátory dohodu. Obce v okolí ale obešlo!

„Napadneme smlouvu jako porušení zákona. Tato akce uvnitř vojenského výcvikového prostoru není legální. Sbíráme podpisy pod petici. Chystáme se smlouvu rozcupovat,“ uvedl včera předseda sdružení obcí Vladař Radan Večerka. Smlouva o nás bez nás ho jako právníka popudila. Třicet tisíc technařů musí na vojenské území projet přes obce Radnice, Maštov nebo Valeč. „Technoparty se má odehrát dva kilometry za obcí se 730 obyvateli. Jde o návrší, z něhož se budou bubny rozléhat široko do kraje. Vede tam silnice, na níž se stěží vyhnou dva trabanty. Doufám, že ministerstvo pošle někoho, kdo si to tu s námi vytrpí,“ rozčiluje se starosta Maštova Josef Slunéčko. Podobně míní starostka Radonic Věra Vernerová, která se obává zamoření luk i kriminality. „Je ironií, že po příslibu otevření území o velikosti 33 000 hektarů milovníkům přírody a houbařům se do okolí Bražova a Albeřic dostanou jen technaři,“ napadá rozhodnutí Večerka. Místní se chystají otevřít na uvítanou technařům ventilaci prasečáku.

Pro srovnání:

,,Pozemek je v údolí, obklopeném terénem a porostem, takže bude zabráněno šíření hluku,’’ dodal ČírTek.

Protesty jsou nám známy. Jde o území Vojenského újezdu Hradiště, kde vojska běžně cvičí a kde se i střílí, dostatečně vzdálené od hustého osídlení. Technoparty nemůže proto tolik rušit,“ sdělil včera Právu tiskový mluvčí ministerstva obrany Andrej ČírTek s tím, že dohodou s technaři chce ministerstvo zabránit neblahým událostem z loňska, aby nebylo použito rozsáhlé nasazení bezpečnostních složek.

http://czechtek.bloguje.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů