Sobota, 27. dubna 2024

Ekologové: Hejtmanství nás příliš nepodporuje

Ekologové: Hejtmanství nás příliš nepodporuje

Olomoucký kraj - Ekologické organizace v regionu se cítí být odstrčeny. Olomoucký kraj svými granty podporuje mnohem více sport, než ekologickou výchovu. Ostatní kraje prý tak macešské nejsou.

" Olomoucký kraj podporuje jen to, co mu ukládá zákon. Pokud už podpoří ekologii, jsou to jen minimální prostředky. Životní prostředí se na rozdíl od jiných krajů neobjevilo ani v grantových schématech," uvedl Tomáš Papež z prostějovského Českého svazu ochránců přírody. Potvrdil, že jediná letošní částka, kterou od kraje dostali, bylo dvacet tisíc korun na jedinou publikaci. Podobně reagovala i Dominika Kováříková z olomouckého Hnutí Duha. " Žádali jsme o dotaci na provoz ekoporadny i na vydávání Ekologických listů. Neuspěli jsme. Kraj většinou podporuje projekty spadající spíše do zemědělství než do ekologie," řekla.

Jak uvedl Patrik Kamas ze Zlínského kraje, sousední region vydal vloni na enviromentální výchovu více než dva miliony korun. Z toho bylo 1,5 milionu rozděleno v grantech. " Na enviromentální výchovu mám v rozpočtu nulu," potvrdila náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková ( KDU- ČSL), která má životní prostředí na starosti. " Nemohu s tím moc dělat, žádosti o granty schvaluje Rada Olomouckého kraje," doplnila Chalánková. Zastupitelé kraje pro letošek vyčlenili nejvíce . nancí na podporu sportu. Celkem šlo o 2,1 milionu korun z celkových 4,5 milionu určených pro jednotlivé oblasti. Životní prostředí má dostat 100 tisíc korun.

" Je nutné brát v úvahu strukturu a počet žadatelů. Z ekologie přijde žádostí jen pár, drtivá většina je ze sportovních oddílů. Vždycky se najde někdo, kdo bude nespokojen. Podle mého názoru je podpora ekologické výchovy dostatečná," argumentoval náměstek hejtmana Pavel Sekanina ( ODS). Dodal, že kraj podporuje ekologické aktivity a soutěže přímo na školách, řádově ve stovkách tisíc korun.

Mluvčí kraje Tomáš Kocych soudí, že ekologové mají mnohem více příležitostí žádat o podporu na ministerstvech nebo v programech Evropské unie. " Sportovci takové šance nemají," řekl.

PAVEL KONEČNÝ

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů