Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na 5. ročníku mezinárodní soutěže The 2006 Bottled WaterWorld Design Awards se umístila na druhém místě v kategorii Inovace plastová nápojová Domino ECO PET láhev českého výrobce nápojů, společnosti MaxDrinks. Tato láhev je šetrnější k životnímu prostředí, dá se jednoduchým způsobem bez pomoci dalších prostředků stlačit rukou na čtvrtinu původního objemu, její design umožňuje snadnou separaci jednotlivých částí - láhve, etikety a uzávěru.

Až 180 tisíc ojetých aut, nejvíce v historii republiky, se podle expertů letos do Česka doveze ze zemí Evropské unie. Prodej nových vozů přitom zůstane zhruba na stejné úrovni jako loni, kdy se jich prodalo 127 tisíc. Češi tak stále zřetelněji dávají najevo, že je jim ojetý zahraniční vůz milejší než nový.
"Na nátlak Evropské komise vláda koncem června zrušila omezení importu starých aut. A od července dovoz ojetin razantně stoupá," řekl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. Zatímco v květnu se v Česku prvně zaregistrovalo jen o čtvrtinu více ojetých aut než nových, v září bylo použitých aut již dvojnásob více.
Lidé kupují starší auta z unie, protože jsou levnější a často lépe vybavená, tvrdí jejich dovozci. Dealeři nových vozů dodávají: Jsou však méně bezpečná a škodí životnímu prostředí.
A taky snižují odbyt nových aut. Těch se za letošních prvních devět měsíců prodalo 92 tisíc, o 3,8 procenta méně než ve stejném období loni.

Do roku 2010 se recyklovanu voda stane hlavním zdrojem vody městského zalesňování v Pekingu.
Pekingský výbor pro rozvoj a reformu předložil zmíněný cíl 8. října v příslušných rozvojových programech.
Podle zprávy v budoucích pěti letech Peking postupně umožní, aby se recyklovaná voda stala hlavním zdrojem vody pro průmyslové ochlazování, městské zalesňování a další. Do r.2010 se množství ročního využití recyklované vody Pekingu zvýší ze současných 260 milionů krychlových metrů na 600 milionů krychlových metrů.
Peking je jednou z metropolí s vážným nedostatkem vody na světě, počet vodních zdrojů na jednoho obyvatele je jenom 300 krychlových metrů, je to jedna třicetina světového průměrného množství.

Návrh nové evropské chemické politiky známé pod názvem REACH se dostal v Evropském parlamentu do druhého čtení. V hlasování o zprávě zpravodaje Guida Sacconiho se k němu vyjádřil Výbor pro životní prostředí. Ten ji velkou většinou hlasů (42 pro, 12 proti, 6 se zdrželo) schválil a tím dal i doporučení plénu Evropského parlamentu, který bude o této problematice hlasovat začátkem listopadu. Parlament navrhuje mnohem přísnější znění nařízení REACH než Rada ministrů. Je to patrné především v pasážích o povinné substituci nejvíce rizikových chemikálií, což je oblast, na kterou se nyní soustřeďuje hlavní pozornost. Výbor navrhuje, že chemické látky, které způsobují rakovinu, reprodukční a další dlouhodobé problémy pro lidské zdraví musí být nahrazeny jinými. Pro toto pravidlo existují jen následující výjimky – neexistence alternativních látek nebo technologií, sociální a ekonomické výhody převáží potenciální rizika pro lidské zdraví a životní prostředí, existence adekvátních mechanismů pro kontrolu využití těchto chemikálií. I tak však povolení k používání bude moci být uděleno maximálně na 5 let.

Od 9. do 15. října probíhá v osmi členských státech EU včetně České republiky (další země: Dánsko, Finsko, Itálie, Malta, Litva, Portugalsko a Španělsko) týden ekologického značení Eco-label. V průběhu tohoto týdne budou v jednotlivých zemích probíhat semináře, soutěže a různé aktivity na školách, jejichž cílem je podpora znalosti této evropské ekologické značky. Systém dobrovolného ekologického značení Eco-label funguje od roku 1992 pro různé kategorie výrobků (pračky, ledničky, tepelná čerpadla, ubytování, …). Jeho cílem je upozornit na výrobky, které splňují přísná ekologická kritéria stanovená evropskou legislativou pro danou kategorii výrobků. Evropská komise nyní chystá revizi pravidel pro používání této ekoznačky, které bude letos na podzim předcházet veřejná konzultace.

Od roku 2001, kdy Čína začala pouštět koně Przewalaského do volné přírody, už pustila 45 koní a 18 z nich žije zdravě. Toto číslo se každoročně zvyšuje.
Za pěstování těchto koní je odpovědné Centrum pro rozmnožování a výchovu koní Przewalaského v Xinjiangu. Ředitel centra uvedl, že koně budou mít na krku zvláštní chomout, který vysíláchovatelům informace o životě koní. Když je kůň v nebezpečí, chovatelé ho mohou včas přijít zachránit.
Kůň Przewalaského je jediným druhem koně, který žije v divoké přírodě.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů