Pátek, 10. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) bude dnes se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem diskutovat o mezistátní přepravě odpadů určených ke spálení. Transport umožní nová odpadová směrnice EU, pokud Česko nezíská dost spojenců pro zablokování záměru. "Ani německý ministr nemá zájem, aby odpad jezdil po celé Evropě," řekl Bursík. Jeho snahou je koordinovat odpůrce návrhu.

Zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích prošel od posledního vydání řadou změn, které jsou v publikaci vyznačeny tučným písmem. Dále v ní najdete vyhlášku o stanovení způsobu a podmínek registrace, provozu, způsobu a podmínek testování historických a sportovních vozidel a dalších šest prováděcích předpisů, které mj. specifikují registraci vozidel, technické prohlídky a měření emisí vozidel, informační štítky a plakáty s údaji o spotřebě pohonných hmot a emisích CO2 při prodeji nových osobních vozidel, emise znečišťujících látek ve výfukových plynech a další. Vydal Sagit, podle stavu k 24. 7. 2006, 336 stran, cena 99 Kč včetně DPH.
Publikaci si můžete písemně objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na internetové adrese http//knihy.ihned.cz, kde vám zařídí její zaslání na dobírku z nakladatelství SAGIT. Informace na tel.: 596 785 999. Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty, obdrží 30% slevu.

Akrini je vesnice v severním Řecku , jež je obydlena potomky Řeků uprchlých z Turecka, z oblasti Černého moře. Nyní se chtějí stěhovat znovu. Důvodem je údajně vysoké znečištění ovzduší a radiace pocházející ze spalování lignitu v největší řecké elektrárně Agios Dimitrios.Občané jsou zneklidněni dalším rozvojem těžby ze současné plochy 7.000 ha a plánovaným rozšířením elektráren a žádají elektrárnu o náhradu, aby se mohli vystěhovat. Zástupci elektrárny se brání a tvrdí, že není důvodu, aby se vesnice stěhovala. S obdobnými problémy se potýká elektrárna Megalopolis na Peloponésu. Komisař EU pro životní prostředí Stavros Dimas vyzval řeckou vládu, aby se intenzívně zabývala využitím alternativních zdrojů energie. 

Rádi bychom vás informovali, že v březnu 2007 přistoupily do asociace NSZM ČR další municipality: Přeštice (Plzeňský kraj) a Česká Lípa (Liberecký kraj). Asociace nyní sdružuje již 83 členů, s regionálním vlivem na 1208 měst a obcí, ve kterých žije 2,5 milionu obyvatel (25 % populace ČR).

Zástupci samospráv a dalších státní i nestátních institucí, které mají za cíl prosazovat myšlenky kvalitního a dlouhodobě udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni se sešli na dosud největší konferenci Udržitelná města (Sustainable Cities & Towns) ve španělském městě Sevilla. Více jak 1500 účastníků z celého světa zde během pěti dnů mohlo vyslechnout desítky přednášek a zúčastnit se mnoha diskusí o tom, jak se městům a regionům daří naplňovat principy místní Agendy 21 a tzv. Aalborské charty. Svůj přístup k problematice zde za Českou republiku prezentovalo rovněž Ministerstvo životního prostředí a Národní síť Zdravých měst. Zástupci samospráv mohli také v závěru konference podepsat tzv. Aalborské závazky.

Slavia Capital koupila přes 70 % akcií slovenské společnosti Palma-Tumys, jež se zabývá výrobou rostlinných tuků a metylesteru mastných kyselin. Loni Slavia získala Agropodnik Jihlava; v součtu disponuje kapacitou na výrobu 110 tis. tun bionafty ročně.

Útok vozu Ultimate Aero (americký výrobce Shelby Sport Cars) na světový rychlostní rekord mezi produkčními vozy se nezdařil. Rekord nadále drží Koenigsegg CCR (hodnota rekordu je 389 km/h), protože Bugatti Veyron dosáhl svých 407 km/h, když ještě nebyl považován za produkční vůz.
Ultimate Aero má motor s úctyhodným výkonem 1183 koní a je nejsilnějším automobilem na světě, který splňuje emisní limity.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů