Sobota, 27. dubna 2024

Letovice jsou první v Evropě!

Letovice jsou první v Evropě!

Zástupci jihomoravského města Letovice si letos přispíšili a podepsali jako první v Evropě Chartu Evropského týdne mobility, kterou se přihlásili k této osvětoví kampani pro udržitelnou dopravu ve městech.

Evropský týden mobility se sice koná každoročně v září (16.-22. září), ale pokud má město kampaň zodpovědně připravit, je zapotřebí začít brzy na jaře.

V průběhu Evropského týdne mobility se v celé Evropě lidé ve městech účastní akcí, které organizuje jejich město či obec. Součástí Evropského týdne mobility je Evropský den bez aut – zábava, soutěže, pohoda na ulici. Lidé vidí, jak se na chvíli ztišilo a změnilo místo, kde žijí.

Vedle kampaně zaměřené na jednotlivé dny – Den pěší chůze, Den veřejné dopravy, Den cyklistiky, Den zelených stezek, Den pro pohyb a zdraví, apod. se město zavazuje, že provede pozitivní změny, které poslouží rozvoji města dlouhodobě.

V loňském roce se do kampaně ETM a EDBA, zaměřené na ochranu klimatu Země, zapojilo 1322 měst a v nich kolem 200 milionů lidí. V České republice to bylo 45 měst.

Letos se Evropský týden mobility zaměří na přerozdělení prostoru ulic ve městě a na zklidňování dopravy pod heslem „Ulice pro lidi“. Kampaň, která má od roku 2007 novou grafiku, koordinuje v České republice Ministerstvo životního prostředí.

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů