Neděle, 5. května 2024

Bursík nevylučuje, že Schwarzenberga by mohli následovat i ostatní zelení ministři

Bursík nevylučuje, že Schwarzenberga by mohli následovat i ostatní zelení ministři

Praha - Veřejnost stále čeká na výsledky auditu financí lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. S jeho závěry spojil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg svoji budoucnost v koaliční vládě. Audit má k dispozici už několik dní a slibuje, že jeho závěry zveřejní do konce týdne. V případě ministrova odchodu nevylučuje šéf Strany zelených Martin Bursík odchod všech členů vlády za zelené.

Premiér Topolánek řekl, že ho výsledky auditu rodinných financí Čunka nezajímají, nicméně o setrvání ministra Schwarzenberga ve funkci stojí. Podle Bursíka jde nejen o problém Jiřího Čunka, ale celé KDU-ČSL. Dalším krokem po zveřejnění výsledků budou podle něj politická jednání. "A teprve na konci toho politického jednání, kdyby bylo vidět, že ta věc se nikam nehýbe, nikdo není vlastně ochotný na to reagovat, tak pak bude pravděpodobně Karel Schwarzenberg konat," předpověděl další možný postup ministra zahraničí šéf zelených.

Existují spekulace o tom, že firma Kroll, u které si  Schwarzenberg nechal audit vypracovat, nějaké nesrovnalosti našla. Pokud by se to potvrdilo, tak by Schwarzenberg podle svého dřívějšího prohlášení měl opustit vládní kabinet. V případě, že by odešel, nevylučuje Martin Bursík odchod všech zelených. "Já to nevylučuji, nevylučuji to, že pokud Karel Schwarzenberg nastaví nějakou etickou laťku, tak si nemyslím, že my bychom jako zelení měli tu laťku nějak výrazně níže," dodal Bursík v rozhovoru pro ČT.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů